XIV. Lajos hatalomra jutása

Bakancslistához adom
La prise de pouvoir par Louis XIV
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia történelmi dráma, 91 perc, 1966

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Mazarin halálakor Franciaország elképesztő állapotban van: virágzik a korrupció, a kiskirálykodás, az esztelen dőzsölés. Az anyakirálynő szerint fia, XIV. Lajos csak a vadászat, a bálok és a kártya iránt érdeklődik. Pedig a 22 éves fiatalember hatalmas eltökéltséggell lát neki a feladatának. "Eljött az ideje, hogy én magam kormányozzam az országot" - nyilatkozza. Roberto Rossellini azt a folyamatot mutatja be, hogy egy tapasztalatlan fiatalember hogyan lesz a francia pompa és dicsőség szimbóluma, azaz "Napkirály". Az elmélyült történelmi ismereteken alapuló film a Napkirály életformáját, udvarának színpompás életét mutatja be izgalmasan, érdekesen.

Stáblista:

Szereplők

Jean Baptiste Colbert
Mazarin kardinális
Ausztriai Anna királyné
Madame du Plessis
Nicolas Fouquet

Hozzászólások

Szerinted?
lszl139 2011 aug. 12. - 22:09:36 Előzmény kgyuri0
Nekem megvan a film a gyûjteményemben, mert arra érdemesnek találtam.
feketevipera 2009 máj. 24. - 19:05:31 Előzmény kgyuri0
Hát... Csak annyit akartam a véleményemmel kifejezni, hogy számomra ez nem volt olyan film, amire azt tudtam volna mondani, hogy érdekes volt. Én azt soha nem vitattam, hogy nem hiteles a történet. Csak a film egyszerûen nem fogott meg a hangulatával. Az Egy hölgy és a herceg c. filmnél pedig leírtam, hogy a képi világa taszított, na meg néhol a színészi játék is (és itt sem vonom kétségbe a hitelességet). Amúgy pedig én se szeretem az ilyen testõrös-vasálarcos dolgokat.
7/10
kgyuri0 2009 máj. 23. - 10:25:50 7/10
Érdekes feketevipera véleménye, elítélõ, õ elítélte annó aHölgyÉsaHerceg címûRohmer filmet is. Ez engem arra emlékeztet, végtlenül hiteles, ellentétben a kort földolgozó kicit elcsépelt háromtestõr-vaállarcos romantikával, szinte megcsapja az ember orrát a szereplõk bûze(köztudot,mnnyire nem fktettek súlyt a tisztálkodásra.
A napkrály mint intellektus alaposan kitûnhetett kora emberei közül, ez is remekül érzékeltetve lett.
feketevipera 2009 máj. 22. - 18:43:53
Számomra elég vontatott volt a film, pedig maga a téma érdekes. Csak valahogyan nem tudta közel hozni hozzám ez a feldolgozás. Habár minden tiszteletem Rossellinié, szvsz nem ez a legjobb filmje.