Zárt rendszer

Bakancslistához adom
Uklad zamkniety
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel krimi-dráma, 120 perc, 2013

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Három fiatal üzletember egy innovatív vállalkozást hoz létre és működtet egy nagyobb lengyel városban. A vállalkozás kiemelkedő sikere magára vonja a város vezetőinek figyelmét. A korrupt politikusok és állami tisztségviselők koholt vádak és hamis bizonyítékok alapján börtönbe zárják a három vállalkozót, részvényeiket megszerzik és eladják egy álnéven futó cégnek, amelynek természetesen ők a tulajdonosai. Az áldozatokat és családjukat úgy kezelik, mint veszélyes bűnözőket, a demokratikus emberi jogok semmibevételével testileg-lelkileg megfélemlítik és megkínozzák őket. Már-már úgy tűnik, hogy semmi és senki nem képes gátat vetni a kapzsiságnak és a hatalmi manipulációnak, amikor egy független újságíró és az áldozatok felveszik a harcot a legmagasabb szintű korrupció ellen.
Bemutató dátuma: 2014. november 27. Forgalmazó: Anjou Lafayette

Stáblista:

Szereplők

Andrzej Kostrzewa
Miroslaw Kaminski
Kamil Slodowski
Piotr Maj
Marek Stawski
Monika Stawska

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Vidaszl 2015 szept. 13. - 07:55:05 9/10
Jó kis film, habár sokszor csak indirekten rajzolja fel azt az ívet, ahogy a hajdan szovjet szuronyokkal a hátuk mögött a hatalomba került, fõként lumpen réteg és utódai több generációban hitbizományként kezelik országot. Ez Magyarországon is igaz, csak még ilyen szintû film sem készült/készülhetett róla.
A tiszta vizet a pohárba kísérleteket még a kilencvenes évek elején elgáncsolták, ld. "apák-fiúk". A hálózat pedig él, s fenntartja azt az orgazda viszonyt, melyet a 2. világháború végén az akkori, sokkal jobb sorsra érdemes elit brutális megsemmisítése révén keletkezett - jogtalanság nem szül jogot, és mégis. És azóta is, aki ezeket felveti, megkapja a hálózattól a náci jelzõt minimum. Persze a külföldi nagytõke is ezzel a komprádor réteggel kötött szövetséget csípõbõl - ld. Mark Palmerék és elõtte.
Az elszámoltatással pedig mindig sok évtizedes késésben vagyunk, mikor a konkrét elkövetõk már rég sírban nyugszanak. Egy hóhér aggastyán (Biszku) bíróságra feszítése is közröhej kimenetelûvé válik.
És aki azt hiszi, hogy a "fejlett" demokráciákban, a centrum országokban nem hasonló módon mûködik az "elit" nagyon téved, ott is hullanak ki a csontvázak bõségesen a szekrénybõl.
8/10
4427 2015 jan. 19. - 17:50:51 8/10
Ez a film Lengyelországban több mint 700000 ezer nézõt vitt be a moziba.
Nálunk? Meg percek alatt levették a mûsorról.
Persze, lehet, hogy nem a mozik hibája. Magyar nézõnek nem kell komoly társadalmi probléma.
adamnagysweetmovie 2014 nov. 21. - 17:09:01
naja, és a pártállami média simán elnyomja az egész botrányt?