Epizód

Határtalan emberek / Pavlics Ferenc

magyar dokumentumfilm sorozat, 25 perc


Értékelés:

Még nincs szavazat, légy te az első!
Szerinted?

Leírás:

Az aktuális rész ismertetője: Pavlics Ferenc neve összekapcsolódik az űrkutatással, az Apolló programmal és a holdautóval. 1928-ban egy Vas megyei kis faluban, Balozsameggyesen született. Szülei nyugdíjazásukig a falu elemi iskolájában tanítottak, és közben kilenc gyermeküknek adtak diplomát. Kisiskolásként otthon tanult, a középiskolát Szombathelyen végezte. Gépészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1950-ben. 1956-ban szétszóródik a család, négyen is külföldre kerülnek. 1957-ben a General Motors kutatóosztályán helyezkedik el Detroitban. 1961-ben áthelyezik a Santa Barbara-i kutatóintézetbe, ahol később a NASA megbízására a holdbázisú terepjáró kifejlesztését irányította. 1968-tól 72-ig műszaki igazgatóként felelős az Apolló programban megvalósult holdjármű tervezéséért és kivitelezéséért. 1988-ig, nyugdíjba vonulásáig több díjat és kitüntetést kapott. Európába helyezése után a GM és a szocialista államok közti ipari és kereskedelmi kapcsolat kialakítását irányította. Munkájának eredményeként jött létre a GM szentgotthárdi Opel üzeme. Hivatalosan és saját kezdeményezésre sokat van itthon, többek között a magyar autógyártás 100. évfordulóján a Műegyetemen megtartott ünnepség díszvendégeként, vagy a Magyar tudomány és technika nagyjai című CD-ROM-sorozat sajtóbemutatóján is.
Soha nem szakadt el sem ő, sem családja Magyarországtól. A kilenc Pavlics testvér itthon tartja a családi találkozókat is. Pavlics Károly és felesége, Perusich Rozina 84 leszármazottja jött össze a közelmúltban, természetesen itthon, Magyarországon.

A műsor ismertetése: Portréfilm világhírű magyarokról.

Egyéb epizódok:

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Alkotók

Vélemény:


2008. augusztus 5. 21:56
a YouTube-on fönt van a film, tehát www.youtube.com és akkor cheflászlo a keresôbe beírni, azonnal lejönnek a filmek, köszi (a minôség nem valami jó)

2007. március 13. 13:50
privát szakács részletes információ a filmmel kapcsolatba itt: www.cheflaszlo.com

Vajon meg lehet vásárolni DVD-n? Tudja valaki ?

2007. február 19. 18:52
Bemondhatnák az műsorok végén, hogy mikor lesz az ismétlése, ha lesz. Különösen érdekelne a Cheflaszlo filmje. Próbáltam megtalálni a László honlapjan, de ott sem talaltam. Valaki esetleg megtudja mondani ?

Összes hozzászólás