Nyugat est / 0602

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A mai részben Forgách András Móricz szenvedélyes szerelmi drámájáról írott műve kerül színre. Az író felesége, Janka 1925-ben öngyilkos lett. A gyászév letelte után az író elvette feleségül Simonyi Máriát, a kor ünnepelt színésznőjét, 1936-ban azonban kapcsolatuk megszakadt. Ennek a valóban tragikus fordulatokat, hatalmas szenvedélyeket magába foglaló történetnek szinte valamennyi részlete kivételes pontossággal dokumentálódott az utókor számára. Megmaradt Móricz és Janka teljes levelezése és a két Móricz lány, Móricz Virág és Móricz Lili dokumentumregényben publikálta a történteket. Irodalomtörténészek mind a mai napig újabb és újabb részleteket tárnak az olvasók elé. Ezt a magyar irodalomban szokatlanul erőteljes szerelmi drámát láthatjuk a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Danis Lídia főszereplésével.

A műsor ismertetése: Móricz Zsigmond irodalmi jelentőségének bemutatására a Nyugat folyóirat 1911. novemberében matinét rendezett a Vígszínházban. A műfaj ismeretlen volt addig, a Nyugat találta ki, hogy az irodalmat - nyomtatott fórumain kívül is - színre léptesse. A szervezők szokatlan dologra vállalkoztak, hiszen a színházban minden írói műfaj pódiumra került: Ady Endre Levélféle Móricz Zsigmondhoz című versét Csortos Gyula olvasta fel. Móricz Hét krajcár című novellájának története szintén megelevenedett. A szerző erre az alkalomra írott vígjátéka, az Aranyos öregek, a nyilvános szerepléstől visszahúzódott Blaha Lujzával a főszerepben, minden nézőt magával ragadott.
Majdnem 100 évvel később a matiné újjáéled. Blaha Lujza szerepét Kútvölgyi Erzsébet játssza, a Levélfélét Kamarás Iván adja elő, Pap Vera pedig a Hét krajcárt meséli el. A további szerepekben: Kern András, Lukács Sándor.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?