Felelet

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 8. rész, 75 perc

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Bálintot és Neisel bácsit kiengedik a rendőrségtől. Mindketten elvesztik állásukat, sőt Neilselt minden ok nélkül a pártból is kizárják. A rendőrség nagy szabású letartóztatási akciója során Júliát is elfogják. Farkas Zénó kétségbeesetten próbálkozik kiszabadításával - még Ignácz államtitkárt is felkeresi - a bíróság elítéli Júliát. Az egyetemen hungarista diákok inzultálják Farkast. Hiába próbál ismét Eszterhez menekülni, rá kell döbbennie, végzetesen egyedül maradt. Nem látva más kiutat, öngyilkos lesz. Köpéékre újabb megpróbáltatás vár. Lakásukat elvesztik, Bálint hiába jár munka után. Neiselék, Józsi bácsi és Juliska siet segítségükre - történet az 1930-as években Magyarországon.

A műsor ismertetése: A történet a '20-as évek Magyarországán kezdődik, amikor különböző fasiszta szervezetek alakulnak. A munkásosztály helyzete igen rossz: munkanélküliség, nyomor és üldöztetés a része. Megismerkedünk a film két főszereplő családjával Köpéékkel, akik Kistarcsán élnek házmesterként Farkas Zénó egyetemi tanár házában. Köpe Bálint, a kamasz fiú tanulás helyett munkát keres magának, hogy az apa nélkül élő öttagú család valahogy megéljen. Farkas Zénó kémikus több kitüntetés tulajdonosa, a világot nyitott szemmel nézi és elítéli osztályának nemzetieskedő tagjait, noha jól él közöttük. Szeretőt tart, mint annyian mások, társaságba jár, de nem szívesen, s ha teheti jól odamondogat a körébe tartózkodóknak. Ezt teszi diákjaival is, amikor lakásán megjelennek vizsgázni.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
luci87 2022 jún. 26. - 09:05:16 9/10
Jó kis sorozat,érdemes megnézni .Kuna Károly (Köpe Bálint) most a Doktor Balaton sorozatban játszik.
vino-et-veritas 2020 nov. 14. - 17:55:30 Előzmény nessy61
nessy61 2020 nov. 14. - 13:10:16
Szerintem már esedékes lenne újra vetíteni, ne csak a nyálas szerelmes külföldi limonádékat nézhetnénk.. A mai napig emlékszem, az első vetitésekre, a film hangulatára, és jó lenne megint látni... Főleg a szuper szereplőket, mert nagyon ritkán lehet Bessenyei, Törőcsik filmet látni.
andrabian@gmail.com 2019 ápr. 28. - 09:23:37 Előzmény feeco
Érdekes, hogy ezt mondod, miközben a film alapjául szolgáló regényt a kommunista diktatúra idején támadásnak tartották a szocialista realizmus ellen. (Ld. Felelet vita, ami igazából nem is volt vita, csak Déryt basztatták, ő nem vitázott). Kuna szerintem elég jól hozza a lelkes, idealitsa és ambíciózus munkásgyereket, de Orbán Viktor biztosan jobban eljátszotta volna.
2/10
feeco 2009 jún. 13. - 15:50:00 2/10 Előzmény Dr Milton
"nem teljesen reális képet fest az akkori viszonyokról"...

Finoman fogalmaztál. Eltúlzott kommunista propagandafilm. Persze a színészek - Kuna kívételével - zseniálisak, és szerencsére Zsurzs Éva is bizonyította, hogy tud mást is..
Dr Milton 2007 dec. 26. - 20:28:43 Előzmény zinaida
Ez egy jó film végre valami a Horthy-korszakból! Bessenyei valóban kivételeset alkot, viszont aki Köpe Bálintot játsza rendkívül idegesítõ.
Egyetlenegy hibája a filmnek, hogy a sötét kommunista idõben keletkezett ezért nem teljesen reális képet fest az akkori viszonyokról. Pl.: Horthy Miklós kormányzót egy vénember játssza, holott a kormányzó még halálos ágyán is életerõsebben nézett ki.
zinaida 2007 dec. 02. - 12:59:10
Hû, de még milyen aktuális ez a film! Döbbenetes.
Az elsõ részeket nem is néztem, de aztán rátaláltunk családilag, most meg megnéztem az MTV videótárban.
Kivételesen még Kuna Károly is elviselhetõ volt, pedig mikor a Miskolci Nemzetiben játszott, már rosszul voltunk tõle, mert bármit játszott, csak üvöltözött össze-vissza mint a sakál.
Gyé 2007 dec. 02. - 07:46:20
Nagyon jó, precízen megalkotott film. Ami tetszik még, hogy a legkisebb szerepû színész, statiszta is 100%osan hozza a szerepét. Ami érdekes (szörnyû?), pedig az, hogy '74-ben díszletek nélkül le tudták forgatni a filmet. 30-40 éven át állt az idõ.
Parodia 2007 nov. 30. - 13:01:54 Előzmény VADG
Örülök, hogy ismét láthatom a filmet és a kiváló színészeket.
Csak azt sajnálom, h az itteni színlapról miért maradt le annyi mûvész neve, akik "mellékszereplõként" is hozták a formájukat (Esztergályos C, Szacsvay L., Balázsovits L. stb).
Ráadásul az IMDB-n sem látni az adatokat. Amerikából nézve talán provinciális minisorozat lehet, de Zsurzs Éva ismét precízet alkotott, megérdemelné(nk) a bejegyzést.
VADG 2007 nov. 28. - 22:24:03
Én is gyermek voltam még, amikor elõször bemutatták. Nagyon jó újra látni és persze egész más szemmel nézem, mint akkor. Valóban aktuális. Nagyszerûek a színészek! Engem különösen Kuna Károly játéka ragadott meg. Most utána is néztem melyik vidéki színházban van. Jó lenne felnõttként is látni játszani.
8/10
gtothistvan 2007 nov. 26. - 22:36:32 8/10
udv. osztom nézeteiktek, politikai szinezet nélkul is jó igy ff.en. gtoth
10/10
blustep 2007 nov. 26. - 21:33:41 10/10 Előzmény safian
Valóban rendkívül nagy erejû a f
regény is és a film is. Amikor elõször játszották még gimnazista voltam. Meglepõ milyen friss és aktuális ma is mind a két vonulata a történetnek. A film egyenértékû mûvészi párja a regénynek. Bessenyei zseniális!
9/10
safian 2007 nov. 26. - 15:15:34 9/10
Olvastam a regényt, emlékszem nagyon magával ragadott a történet. Jó most újra látni. Sajnálom, hogy senki nem szólt még hozzá a filmhez, és nem mozgat meg a Felelet embereket:-(
Azért remélem másnak is tetszik a tévéfilm.