A Mediciek hatalma / A Tízek Tanácsa

Bakancslistához adom
Medici: Masters of Florence / I Dieci
7 éven aluliak számára nem ajánlott angol-olasz-francia életrajzi dráma, történelmi sorozat, III / 2. rész, 60 perc

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Firenze és a Pápai Állam közötti háború már hónapok óta tart, a Prioriban pedig egyre több a Medici ellenes hang. Bruno Bernardi, Lorenzo tanácsadója, azt javasolja, állítsák fel a Tízek Tanácsát, ezzel megkerüve a szavazást. Közben Firenzében himlő járvány van, ezért Lorenzo feleségét és gyermeit Carlóval és Polizianóval együtt biztonságos helyre, Pistoiába küldi. Riario katonái azonban ott sem hagyják őket békén. Sőt Giuscardit is maguk mellé állítják. Lorenzo úgy dönt, saját maga megy el a nápolyi királyhoz.

A műsor ismertetése: A Mediciek egyszerű kereskedőkből váltak nagy hatalmú bankárokká, akiknek tevékenysége egyengette a reneszánsz gazdasági és kulturális forradalmához vezető utat. Egy fontos történelmi, politikai és családi időszak története, amely Firenzében játszódik a 15. században. Cosimo de’ Medicit édesapja váratlan halála után megválasztják a bankár dinasztia élére. Kiderül, hogy apját megmérgezték, ezért Cosimo megbízza Marco Bellót, hogy találja meg a gyilkost. A férfinak azonban számos más csatát is meg kell vívnia: Rinaldo degli Albizzi, a család riválisa háborút vív Milánóval, mert megtámadták Luccát. Húsz évvel korábban Giovanni Medici Rómába küldte Cosimót és bátyját, Lorenzót, hogy finoman vesztegessék meg a bíborost a Vatikán bankrendszer uralmának megszerzéséért. A művész lelkületű Cosimo találkozik Donatellóval és beleszeret a gyönyörű modelljébe, Biancába. Mikor ez Giovanni előtt is kiderül, bezáratja a műhelyt és eltávolítja a lányt.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
John Falcon 2022 jan. 28. - 16:21:45 10/10
Igaz, hogy nem kifejezetten "a", hanem csak az "egyik" főszerepben láthatjuk, de Dustin Hoffmann neve önmagában is elég nagy ahhoz, hogy a stáblistának ne a legvégén, a "futottak még" között szerepeljen. Ráadásul a történet indulásakor ő (Giovanni) a Medici család feje, és egyes múltbéli epizódok felidézésekor gyakran újra, meg újra feltűnik.
8/10
panndita 2020 okt. 17. - 14:47:32 8/10
A csodavárás ideje lejárt, ehhez képest azoknak, akiket érdekel az a korszak, nem feltétlenül okoz problémát néhány apró rendellenesség a díszletekben, kosztümökben. Át lehet rajta siklani, bizonyára oka van a dolognak. Persze lehetne tökéletes is sokaknak, de akkor sem lenne mindenki számára tökéletes. Én nem nagyon figyeltem a díszleteket, a történet érdekelt, amit elég jól ismerek. Az élet sajnos nem volt olyan szép a legtöbbek számára, de ez is benne volt. Én élveztem minden másodpercét a filmnek, számomra, aki jól ismeri és nagyon szereti Firenzét, annak történelmét, ez a látványi megvalósítás megfelelő volt. Nem mondhatom, hogy nem lehetett volna jobb is, de ez is sokkal több, mint a semmi!.
Széles Ágnes 2018 nov. 04. - 15:31:13
4 epizódban láthatjuk Filippo Brunelleschi a híres építész szerepében Alessandro Preziosit is.
Liam Brady 2018 szept. 04. - 13:39:27
A másik hiba, hogy a konzervatív értékeket összeköti az erőszakkal, az igazságtalansággal, így követi Holywood unalmas didaktikáját. Pedig jól tudjuk, hogy éppen a Mediciek azok, akik üzletté varázsolták az egész világot, vallást, politikát egyaránt. Machiavelli urakodási elvei állati sorba vetette az emberiséget, nem véletlen mondja Hamvas, hogy a reneszánsz a halál kezdete.
Liam Brady 2018 szept. 04. - 13:20:21
Végignéztem, de gyagyinak tartom. Bár szépen követi Cosimo életútját ugrálva az időben, de az építészeti környezet kialakítása nevetséges. Nem érzem a középkori környezetet. Érett reneszánsz képek, szobrok ablakok, épületrészek, de barokk és klasszicista ajtók, kutak is szerepelnek bnne, mintha tökmindegy lenne, milyen lehetett valójában a XV. századi környezet. Annabel Scholey nagyon jó, Richard Madden viszont egysíkú.
napsütötte 2018 máj. 30. - 13:44:54
A Medici: Master of Florence első évadja ( a többi is) 8 részből áll, és a Medici-család felemelkedéséről szól, ahogy kereskedőkből nagy hatalomra tettek szert – és rengeteg ellenségre. A Mediciek által üzemeltetett bank élére történetünk kezdetén a legidősebb fiú, Cosimo kerül, akit a Firenzei Köztársaság élére is megválasztanak, miután apját rejtélyes módon megmérgezték.
Úgy tűnik, a 2016-ban forgatott sorozat a harmadik évadnál tart már ...

Szereplői:
Richard Madden (Cosimo) - Szatory Dávid
Dustin Hoffman (Giovanni) - Fodor Tamás
Stuart Martin (Lorenzo) - Welker Gábor
Annabel Scholey (Contessina) - Sallai Nóra
Guido Caprino (Marco Bello) - Dózsa Zoltán
Alessandro Sperduti (Piero) - Baradlay Viktor
Valentina Bellè (Lucrezia) - Hermann Lilla
Ken Bones (Ugo Bencini) - Barbinek Péter
Brian Cox (Guadagni) - Vass Gábor
Tatjana Nardone (Emilia) - Kis-Kovács Luca