Miss Marple: Balhüvelykem bizsereg... / Nemezis

Bakancslistához adom
Marple: By the Pricking of My Thumbs / Nemesis
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol krimi, III / 4. rész, 93 perc

Értékelés:

85 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Miss Marple levelet kap az elhunyt milliomos, néhai Jason Rafiel ügyvédjétől, amelyben arra kérik fel, hogy nyomozzon ki egy feltételezett bűntényt, amely után sem bűnjel, sem másféle nyom nem maradt. Mint a levélből kiderül, Jason Rafiel Marple kisasszonyt egy csodálatos busz-körutazásra is befizette. A program szerint az utasok a legszebb régi udvarházakba és parkokba látogatnak el. És ez még nem minden: amennyiben Marple kisasszony megfejti a rejtélyt, 20 ezer font lesz a jutalma. Az útitársai közt van Elizabeth Temple, aki az ősi Rafiel házat, az Abbey Ducis-t akarja felkeresni. A hölgy különös történeteket tud a Rafiel famíliáról... Aztán egy nap szörnyű dolog történik: Elizabethet egy felülről lezuhanó márványszobor halálra zúzza. Miss Marple nyomozni kezd.

A műsor ismertetése: "Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg" - idézi Tommy Beresford az éppen Macbethet olvasó Tuppence-nek, miközben elindulnak, hogy meglátogassák Tommy öreg nagynénjét, Adát a Sunny Ridge idősgondozóban. Nem is sejtik még e sorok jelentőségét, ám másnapra a nagynéni meghal és egy otthonbeli barátnője, Mrs. Lancaster is eltűnik. Tuppence találkozik Ms. Marple-lal és együtt indulnak el a nyomok útján, amik Farrell St. Edmundba vezetik őket, ahol egy kis közösség egy sor titkot őriz. Úgy tűnik, csak e titkok megfejtésével lelhetnek rá a rejtélyek kulcsára.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Miss Jane Marple
Tommy Beresford
Tuppence Beresford
Mr. Timothy
Mrs. Lancaster
fiatal Hannah
fiatal Ethan

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Sanci2 2021 aug. 22. - 14:52:19 10/10
10/10
Sanci2 2021 júl. 10. - 21:59:35 10/10
frenchbullie 2015 aug. 23. - 20:26:14
Üdv! A Balhüvelykem bizsereg azon néhány Christie regény közé tartozik, amit még nem olvastam, tehát teljes tudatlansággal vágtam bele a film megtekintésébe. Tetszett. Tetszett a misztikus hangulat, s fõként a színészek alakítása, Charles Dance-t minden szerepében szívesen látom, Greta Scacchi pedig aranyos volt az enyhén spicces Tuppence-t alakítva.

Spoiler

Viccesnek találtam a jelenetet, mikor Tuppence - közvetlenül azután, hogy erõt merített a flaskából, boszorkányt látott az erdõben, s hinni sem mert a szemének:-) Közelgett a gonosz lélek:-)

Persze, a Poirot történeteket nem überelte, de változatosságnak nem volt rossz, egyáltalán nem... (Néha még szégyellem is magam, hogy mindig a belga úriember javára döntök az angol öregkisasszonnyal szemben, biztos rosszul esik szegénynek:-):-)
8/10
Suziy 2014 aug. 16. - 07:41:36 8/10
-"Balhüvelykem bizsereg..., Gonosz lélek közeleg."
10/10
Niki175 2013 márc. 16. - 12:39:24 10/10
Bár sok köze nincs a könyvhöz, azért nekem nagyon tetszett. És nekem õ az igazi Miss Marple. Tényleg egy minden lében kanál vénkisasszony. Kár hogy nem csinálta végig a sorozatot.
6/10
Edmond Dantes 2013 febr. 09. - 22:03:00 6/10
Ma este belenéztem, régebben már láttam ezt a változatot. A regényben amúgy nincs Miss Marple és ez a legutóbbi Miss Marple-széria és "hõsnõje" úgy en bloc...hááát finoman szólva nem éppen kiváló. Persze mindenkinek szíve és ízlése joga véleményt formálni,két dolog azonban szerintem lényeges: egy mû filmadaptációja (és az utólag beleírt fõszereplõ) lehetõleg ne menjen szembe a történettel és a hangulatával és fõleg: ne csorbítsa a szerzõ és a mû rangját, hírnevét. Úgy hiszem, a leírtakban benne van a véleményem errõl az opuszról...
Koczy85 2011 máj. 13. - 12:49:51
Én a minap néztem meg a filmet. Az az igazság, hogy én kicsit más szemszögbõl tekintek rá, mint sokan, mert az az igazság, hogy én egyetlen Agatha Christie regényt sem olvastam, sõt az ezekbõl készült filmeket sem láttam. Ezt a filmet is elsõsorban azért néztem meg, mert egyik kedvenc színésznõm, Michelle Ryan is feltûnt benne. (Õ játszotta Rose Waters-t.)

Szóval mivel nem olvastam a regényt, így semmilyen elvárásom nem volt a filmtõl, és természetesen azzal sem voltam tisztában, hogy miben és mennyire tér el a regénytõl.
Így, én tulajdonképpen jól szórakoztam rajta.
kats 2011 márc. 02. - 09:08:11 Előzmény Malaska
Mélyen egyetértek. Mondjuk az összes vele készült filmet borzalmasan átírják, vmi nyomasztó, élvezhetetlen katyvaszt csinálnak belõle. Vagy filmesítsenek meg egy könyvet hitelesen, vagy adják el a saját nevük alatt. Ja, hogy úgy a kutya sem lenne kíváncsi rá?
Malaska 2010 febr. 21. - 14:17:22
Mit tettek ezzel a filmmel,te jó ég?!Az egy dolog,hogy benne van Miss Marple,de miért lett szerencsétlen Tuppence alkoholista?A jófej férjét meg úgy állítják be,mintha egy feleségét elnyomó,pökhendi és önhitt kukac lenne. A sztorinak sincs sok köze a könyvhöz,még szerencse,hogy a gyilkos legalább ugyanaz maradt.
sandycat 2009 dec. 14. - 12:15:49
Bizonyára azért, mert nem olvastad a regényeket... egy évben nem lehet együtt említeni az eredeti figurával. Joan Hickson volt a leghitelesebb.
Rahel 2009 dec. 14. - 11:52:43
-"Balhüvelykem bizsereg..., Gonosz lélek közeleg."

(Shakespeare: Macbeth)

-Hatalmas könyv, és picit gyengébb film, de már senki nem kérdõjelezheti meg Shakespeare tehetségét ami a krimiket illeti!!!
direne 2009 dec. 14. - 11:32:26
Ez a Miss Marple a kedvencem! Olyan tündér! :-)))
Esztigirl 2008 jan. 25. - 23:40:59
Én is olvastam a könyvet,nagyon tetszett,az egyik kedvenc Christie könyvem lett.A film annyira nem úgy adta vissza,mint a könyv.Nekem is csalódás colt:/
Esztigirl 2008 jan. 25. - 23:38:48
Én is olvastam a könyvet,és az nagyon-nagyon tetszett.Az egyik kedvenc Christie könyvem lett,de a film nagyon nem úgy adta vissza,mint a könyv...én nagyon másképp képzeltem el
FEmma 2008 jan. 25. - 23:08:25
A film elején szereplõ felirat: based on the novel by Agatha Christie most nagyon találó volt. A.C. regényén alapul, 1-2 ötletet átvettek belõle, de ennyi. Nem sok köze van az eredeti történethez, szereplõkhöz, stb. Tuppence alkoholista lett a filmben, és úgy látszik, nem volt elég a rejtély kinyomozásához, de sorolhatnám az eltéréseket. Szörnyû csalódás volt a film.
kevinspéci 2008 jan. 11. - 14:27:51
Nem t'om, milyenek a Miss Marple-ös részek, me' ki nem állhatom a vén banyát, de a Poirot-ból minden részt láttam, s azok rohadt jók. Szerintem csodásan meg lettek filmesítve.

Azt fölösleges elvárni bármilyen filmtõl, hogy jobb legyen az alapját képezõ könyvnél, mert olvasáskor határtalan elménkre, képzelõerõnkre támaszkodva alkotunk képet a történésekrõl, szereplõkrõl, színekrõl-szagokról, a filmtõl meg ezt készen kapjuk, így az legtöbbünkre nem gyakorol akkora hatást. Szerintem.