Az aktuális rész ismertetője: Kelet-északkelet után ezúttal dél felé vettük az irányt. A szőke Tisza partjára, Algyőre vezetett utunk, ahol nagyon szép, kisvárosra emlékeztető, de békés, nyugodt nagyközségre találtunk, és bizony mindez a rend, szépség, és tisztaság, ami a településen azonnal szembetűnt, a helyi szorgos embereknek köszönhető. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy megismerkedhettünk jónéhányukkal. Örömmel hallgattuk gyönyörű tájszólásukat, csak bámultunk, mekkora munkabírással készítik az Ízőrzőknek szánt ételeiket: Tarka varnyú leves, Birka babbal, Képviselőfánk, Tökkáposzta fasírttal, Sertéspörkölt juhtúrós galuskával, Dobostorta. Algyő látványosságai közül ellátogattunk a Szent Anna templomba, a Borbála Fürdőbe, a 70-es évek emlékeit is bemutató Tájházba, a kertjében található Ezerjófű Egészségvédő Egyesület gyógynövénykertjébe, de meghallgattuk a helyi Nyugdíjas Klub asszonyainak helyi népdalcsokrát és a három generációt felvonultató Zsibongó Néptáncegyüttest is.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások