Az aktuális rész ismertetője: Lónya Magyarország északkeleti csücskében, a Tisza partjára épült. Kislónya és Nagylónya összevonásával keletkezett, határ menti település. Legnagyobb értéke középkori eredetű református temploma, a belsőben újra láthatók a különböző korokból származó, különleges freskói. Mellette karcsú, fa harangláb áll, amely az UNESCO világörökségre javasoltak listáján is szerepelt. A lónyaiak a település múltjára emlékeztető tárgyaikat tájházban állították ki, hogy bárki belepillanthasson a régi lónyaiak életébe. A községben ma is többen készítik a beregi keresztszemes hímzést, Lónyára a fekete és piros fonalak használata jellemző. A településen nagy múltja van a népdalkórusnak is, amelynek régi tagjaiból és újak belépésével a közelmúltban újra alakultak az "Őszikék". Lónya hagyományos ételeiből a következőket főzték az Ízőrzők asztalára a helyi asszonyok: Káposztás bablevest, Oltott tejet, Beregi cigánypecsenyét káposztás cvekedlivel, Szilvás lé _ ciberét és Darázsfészket.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások