Mundi Romani / Csapdába zárva - Koszovó

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ez a film a mai Európa egyik legszörnyűbb emberi tragédiáiról tanúskodik. A háború utáni Koszovóban, 200 kilométerre az Európai Unió határaitól, férfiak, nők és gyermekek élnek csapdába zárva, lassú haldoklásra ítélve erősen ólomszennyezett táborokban.
Az észak-koszovói Mitrovicában található ex-Jugoszlávia egyik legnagyobb ipari létesítménye, a Trepcai Bányászati Vállalat üzeme, amely szerbeknek, bosnyákoknak, törököknek, romáknak és askaliknak (albán anyanyelvű romák) nyújtott munkalehetőséget. Mitrovica roma negyedében, a Mahalában több mint 8000 roma és askali élt békében.
Mindez így volt 1999-ig, amikor a város a koszovói etnikai villongások helyszínévé vált. A mitrovicai romák számára ekkor vette kezdetét a 21. század legszégyenteljesebb és igen kevéssé ismert emberi katasztrófája.
1999 júliusában a visszatérő koszovói albánok lerombolták a Mitrovica déli részén található roma Mahalát. Az albán szélsőségesek házakat gyújtottak fel, nőket erőszakoltak meg, és a gyilkosságoktól sem riadtak vissza. A KFOR francia egységei mindezek ellenére semmit sem tettek, hogy megakadályozzák a vérontást.
Az eseményeket követően a romák jelentős része Koszovó más területeire, Szerbiába és Montenegróba menekült. Azokat, akik ott maradtak, az ENSZ békefenntartói összegyűjtötték és a város északi, szerbek lakta részén lévő táborokba telepítették, a Trepca bányák mérgező hulladékokkal borított területére. Ez pedig annak ellenére történt, hogy az ENSZ tudott róla: a hely a magas ólomszennyezettség miatt emberi lakhatásra alkalmatlan. A romákat úgy tájékoztatták, hogy csak ideiglenesen, 45 napig kell ott lakniuk.
Nyolc évvel később a Duna Televízió Mundi Romani műsorának stábja ellátogatott a táborokba.

A műsor ismertetése: A Duna Televízió kisebbségi műsorkínálatának egy újabb színes példája a sorozat, amely Európa legnagyobb kisebbségének mindennapjaiba enged bepillantást. A romák több mint hétszáz éve élnek Európában, mégis nagyon keveset tudunk róluk. De hiszen számos romákról készített hír- és filmanyag áll már a rendelkezésünkre - mondhatják, ám a palettát tovább kell színesíteni. A Mundi Romani sorozat már kiindulópontjában is eltér a korábbiaktól: a roma filmkészítő segítségével belülről ismerjük meg egy sokszínű európai kisebbség mindennapjait. A filmek a modern roma európai élet egy-egy szeletét mutatják be, a felemelkedésért harcoló roma csoportok és szervezetek működéséről szerzünk tudomást. Globalizált világunk egyre stimulálja az elszigetelt csoportok közötti eszmecserét. Miben hasonlítanak a romák Franciaországban, Macedóniában, Finnországban, az USA-ban, vagy éppen Szíriában? Egyáltalán hasonlítanak-e egymáshoz? Most mindezt megtudhatjuk.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vitkovits 2011 okt. 16. - 08:51:27
Rossz a cím: olyan földrajzi egység nincs, soha nem is volt, hogy Kelet-Szlovákia. Amirõl itt szó van, az az ezeréves magyar Felföld keleti része.
Ford Mustang 2011 júl. 16. - 16:37:24 Előzmény Roly
Na igen, gondolom...
summerjee 2010 aug. 22. - 15:44:01 Előzmény Roly
Te meg mi lenne ha elõbb megnéznéd és csak aztán ugatnál!!
sk98 2010 máj. 28. - 17:19:04
elég egyedi és meglepõ értelmezés: http://www.imninalu.net/Romagyar.htm
Roly 2009 jún. 15. - 16:48:49
gondolom nagyon reális lesz, és nem bodzaszedõ meg késelõ romákat látunk majd...