Ételevolúció / Gabonafélék

Bakancslistához adom
Eat: The Story of Food / Staffs of Life
amerikai dokumentumfilm sorozat

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A gabonafélék szerepét nehéz túlbecsülni az emberiség történetében: korai őseink az első haszonnövényeknek köszönhetően hagyhattak fel a vándorló, vadászó-gyűjtögető életmóddal, és alapíthatták meg első állandó településeiket. És a búza, a rizs, a köles, a kukorica és társaik ma is főszerepet játszanak életünkben, hisz a kenyértől a sörön át a pizzáig és a süteményekig alapvető élelmi cikkeink sokasága származik a szántóföldekről.

A műsor ismertetése: Azok vagyunk, amit megeszünk, és az evés tett minket azzá, amik vagyunk. A Nat Geo hiánypótló sorozata mindent elmond, amit tudni lehet az emberi táplálkozás történetéről, tudományos alapjairól és kulturális vonatkozásairól?

50 évvel ezelőtt a forradalmi receptjeiről híres Julia Child feltűnt egy televíziós show-ban, hogy a szakácskönyvét népszerűsítse, és ezzel akaratlanul megteremtette egy új műfaj alapjait. Azóta - kis túlzással - Dunát lehet rekeszteni a különböző főzős műsorokkal és fakanalat forgató médiaszemélyiségekkel, sőt immár olyan tematikus csatornák is léteznek, melyek kizárólag a gasztronómiának szentelik műsoridejüket. Mindezek ellenére eddig egyetlen olyan műsor se született, mely átfogó képet adott volna az emberi táplálkozás történetéről - arról, hogy mikor mit ettünk- hogy melyik korban miért azt ettük, amit ettünk- és hogy a táplálkozásunk és a táplálékunk előállításával kapcsolatos tevékenységünk miként alakította át az életünket, a környezetünket, és végső soron saját magunkat?

Most azonban a National Geographic Channel Ételevolúció című sorozata megkísérli betölteni ezt az űrt. A hat epizód mindent elmond a táplálkozásunk történetéről attól a pillanattól kezdve, hogy az ősember először tűzre dobott egy darab nyers húst, egészen addig a korig, amikor laboránsok sokasága dolgozik azon, hogy a hipermarketekben árult burgonyaszirom még ropogósabb és ellenállhatatlanabb ízű legyen. És ami talán még fontosabb: a közel 70 szakácsot, táplálkozási szakértőt, ételtudóst és gasztronómiai szakírót meginterjúvoló műsorból az is kiderül, hogy a sok ezer éves szakadatlan ételevolúció milyen hatást gyakorolt az emberi civilizációkra és kultúrákra a Föld különböző tájain.

Attól kezdve, hogy a húskonzerv miként segített legyőzni Hitlert, egészen addig, hogy a kolbász milyen szerepet játszott a Római Birodalom gyors terjeszkedésében, és hogy a fűszerek hogyan teremtették meg a globális gazdaságot, a sorozat egyetlen információmorzsát se hagy a tányéron. A hat epizód mindegyike más és más témára fókuszál: külön összeállítást látunk a húsról, a cukorról, a tenger gyümölcseiről, a modern gyorsételekről, a gabonafélékről és a konyha forradalmárairól. A filmek neves megszólalói személyes történeteket osztanak meg velünk, kitérnek az étkezés kulturális vonatkozásaira, a gyökerek mentén leásnak a régmúltba, és a várható jövőt is felvillantják előttünk. Simon Majumdar gasztronómiai szakíró a vele készült interjúban így foglalja össze az étkezés kulturális jelentőségét: Kevés olyan alkalom van egy család életében, melynek valamilyen formában nincsen köze a táplálkozáshoz. Az étkezés a gyermekszületéstől a temetésig szinte minden ünnepnek és összejövetelnek a szerves, elengedhetetlen része.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
pimre 2015 márc. 22. - 17:29:36
melyén=helyén
pimre 2015 márc. 22. - 17:29:06 Előzmény honfoglalo111
Hogy pontosítsak: Az idézõjelek melyén jelenik meg a kérdõjel.
honfoglalo111 2014 dec. 15. - 01:29:42
A Port.hu kijavíthatná már azt a hibát, hogy ennyi kérdõjel jelenik meg a filmleírásokban. Ez már a sokadik alkalom, hogy nem lehet normálisan elolvasni a filmismertetõt. Remélem, olvassák ezt a szerkesztõk és intézkednek.