Az aktuális rész ismertetője: Ebben az epizódban Írországba, annak is északnyugati partvidékére látogatunk. A szárazföld és a tenger határa itt bizonytalan. A zord idő és a szegényes növényzet miatt sok az elhagyatott vidék errefelé. Mivel az Európai Uniós támogatás mindenekelőtt a nagygazdaságoknak kedvez, a tradicionális életforma visszaszorulóban van, de az ételekben és a zenében még tartja magát a hagyomány. A bárány- és tehéntartás jellegzetes hagyományos tevékenységek, a tej és a sajt pedig alapvető táplálékok. Emellett fontos alapanyag a cékla, a káposzta, a petrezselyem, a pasztinák és a krumpli. Megtudhatjuk, hogyan készül a tradicionális szódás kenyér teljes kiőrlésű lisztből, vajjal, cukorral, szódabikarbónával és íróval. A véres- és fehérhurka és az ír gulyás is kedvelt tájhű ételek. A tengeri halászatnak köszönhetően olyan fogások is terítékre kerülnek, mint a főtt homár citromos vajjal. A portertortát a helyiek szárított cukrozott gyümölcsökből, barnacukorral és barna sörrel készítik. Az írek ügyelnek arra, hogy hagyományos receptjeik mellett a régi történeteket is életben tartsák.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások