Az aktuális rész ismertetője: Európa földrajzi középpontjába látogatunk, Litvánia sűrű erdőkben bővelkedő délnyugati régiójába. E távol eső vidéken a termőföld, a hagyományok és az ételek közötti ma is szoros és szerves a kapcsolat, bár azt a piacgazdaság komoly kihívások elé állítja. A helybeliek gabona- és húsalapú étrendjét vadon termő erdei növények egészítik ki. Az erdőnek köszönhető a méz és a lekvár, a fűszerek és illatos teafüvek. De legértékesebb kincse mégis talán a gomba. Megtanulhatjuk a gombával töltött fülecskék elkészítését, és egy titkos sertésborda-pácot is megismerünk. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt, miközben férje ellenállási dalt énekel. A fiatalok elvándorolnak a vidékről, de az ősi hiedelmek még élnek, sokan ma is keresik és őrzik a folytonosságot. A tavak, folyók bőséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. Az itt élők értenek hozzá, hogyan társítsák és gazdagítsák a táj nyújtotta ételeket. A sajtot például sűrű házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét, melyet a szovjet időkben elfelejtettek, most pedig újra megtanulták. Mivel pénzük nincs, a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az ősi hagyományokkal együtt éled újjá.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások