Életre kelt könyvek / Pacsirta

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 6. rész, 29 perc, 2006

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1963-ban készült Ranódy László filmje Kosztolányi Dezső Pacsirta című regénye alapján. A főszereplő, az akkor friss diplomás Nagy Anna feleleveníti "csúnyává" alakításának "titkait", óriási élményét, hogy részt vehetett a világ legpompásabb filmfesztiválján, Cannes-ban - Tolnay Klárival - mivel a később a legjobb férfi alakítás díját nyert Páger Antalt a magyar szervek nem engedték ki. Gelencsér Gábor filmesztéta a filmi eszközök felől közelít, míg Szilágyi Zsófi irodalmár a Kosztolányi-Ranódy párhuzamokra világít rá, s mesél olyan intimitásokat, hogy Kosztolányi Dezső csúnyácska húga volt Pacsirta "mintája". De Törőcsik Mari is felidézi emlékeit, nem beszélve Illés György operatőrről, aki mint minden munkájában, itt is maradandót alkotott.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tea477 2012 ápr. 07. - 13:28:46 Előzmény feketevipera
Katasztrófa! Amit az Egri csillagokkal és Gárdonyival mûvelt a sorozat. Szégyen. hogy a regényt gúnyolódva, rihegve, röhögve Gárdonyin, az országút mellett a zajban üvöltve olvasta fel két "nagyszerû" fiatal. Undorító az egész és sajnos ezt mûvelik manapság a magyar irodalmi értékeivel, kényükre-kedvükre ezek.
Ahelyett, hogy megtanítanák az ilyen fiataloknak rendesen azt, amit kell, ilyen színvonaltalanságokra bátorítják õket, közben õk, a fiatalok maguk is tanulatlan, mûveletlen felnõttekké válnak. Várom, hogy a következõ adások során mit mûvelnek majd Petõfivel és a János vitézzel. Jó rihegést azon is!
feketevipera 2012 jan. 12. - 20:00:06
Alapvetõen jó a sorozat, sok érdekességet meg lehet tudni a nagy klasszikus filmek forgatásáról, a rendezõkrõl, a szereplõkrõl, akár még kedvcsinálónak is megfelel (bár nyilvánvalóan a legtöbben már látták ezeket a filmeket, és/vagy olvasták az eredeti írásmûveket). Viszont szerintem Cserhalmi György eléggé ripacsos felfogásban adja elõ a "házigazdát", ez nem igazán tesz jót a mûsornak. Ez a legfõbb negatívum, amit említeni tudok, egyébként pedig egy viszonylag jól összerakott sorozatról van szó.