Az aktuális rész ismertetője: A sorozat portugál epizódja az ország nyugat-atlanti partvidékére kalauzol. A hit, a hagyomány, és az étel itt még szorosan összekapcsolódik, az itt élők makacsul kitartanak az évszázados tradíciók mellett. A szőlőtermesztés és a sajtkészítés szinte összenőtt az itt élő emberekkel. Persze e hagyományos tevékenységek űzői folyamatos küzdelmet folytatnak a fennmaradásért. Nemcsak kultúrájukat, életformájukat védik, hanem a minőséget is. "Maria sajtja nem olyan, mint a szövetkezeti vacak," mondja egy helybéli. Megismerünk helyi biogazdálkodókat és egy bioéttermet is, megtudjuk, micsoda fáradságos, küzdelmes munka is az oliva szüretelés. Bepillantást nyerünk az édespaprikával készített ételek világába, valamint egy évszázados aszaltgyümölcsös recept, az úgynevezett szűztészta elkészítésébe, amelyet karmelita apácák fejlesztettek ki. Egy bencés kolostorban titkos likőr recept jár nemzedékről nemzedékre: sötétkaramell, keserűmandula-kivonat, szerecsendió, angyalgyökér, sáfrány, koriandermag, illatos mirhafű adják az édes párlatot - de ki viszi tovább a mesterséget? A kolostor sütödéjében rozs- és kukoricalisztből készült kenyerek sülnek fatűzön, gazdagon fűszerezve. A kenyérhez pedig füstölt kolbász dukál. Az itteni hagyomány szerint tegnapi kenyér, mai hús és tavalyi bor az egészség titka. Az óceán további ételek alapanyagait rejti. A kisipari kagylóhalászat ma is fontos foglakozás, a kis halvendéglők pedig olyan ínyencségeket kínálnak, mint a kurkumás angolna. Egy kocsmában különleges élményben lehet részünk: itt maguk a halászok főznek valamit tintahalból. Egy helyi étteremtulajdonos így panaszkodik a regionális kistermelők és -vállalkozók helyzetéről: "Nagyon haragszom a gyorséttermekre és az EU-ra, mert azon vannak, hogy a nagykutyák kedvéért megöljék a kistermelőket, így meghalnak a kis falvak, eltűnnek a régi ételeink és elpusztul a kultúránk."
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások