Európai kóstoló / Portugália

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A sorozat portugál epizódja az ország nyugat-atlanti partvidékére kalauzol. A hit, a hagyomány, és az étel itt még szorosan összekapcsolódik, az itt élők makacsul kitartanak az évszázados tradíciók mellett. A szőlőtermesztés és a sajtkészítés szinte összenőtt az itt élő emberekkel. Persze e hagyományos tevékenységek űzői folyamatos küzdelmet folytatnak a fennmaradásért. Nemcsak kultúrájukat, életformájukat védik, hanem a minőséget is. "Maria sajtja nem olyan, mint a szövetkezeti vacak," mondja egy helybéli. Megismerünk helyi biogazdálkodókat és egy bioéttermet is, megtudjuk, micsoda fáradságos, küzdelmes munka is az oliva szüretelés. Bepillantást nyerünk az édespaprikával készített ételek világába, valamint egy évszázados aszaltgyümölcsös recept, az úgynevezett szűztészta elkészítésébe, amelyet karmelita apácák fejlesztettek ki. Egy bencés kolostorban titkos likőr recept jár nemzedékről nemzedékre: sötétkaramell, keserűmandula-kivonat, szerecsendió, angyalgyökér, sáfrány, koriandermag, illatos mirhafű adják az édes párlatot - de ki viszi tovább a mesterséget? A kolostor sütödéjében rozs- és kukoricalisztből készült kenyerek sülnek fatűzön, gazdagon fűszerezve. A kenyérhez pedig füstölt kolbász dukál. Az itteni hagyomány szerint tegnapi kenyér, mai hús és tavalyi bor az egészség titka. Az óceán további ételek alapanyagait rejti. A kisipari kagylóhalászat ma is fontos foglakozás, a kis halvendéglők pedig olyan ínyencségeket kínálnak, mint a kurkumás angolna. Egy kocsmában különleges élményben lehet részünk: itt maguk a halászok főznek valamit tintahalból. Egy helyi étteremtulajdonos így panaszkodik a regionális kistermelők és -vállalkozók helyzetéről: "Nagyon haragszom a gyorséttermekre és az EU-ra, mert azon vannak, hogy a nagykutyák kedvéért megöljék a kistermelőket, így meghalnak a kis falvak, eltűnnek a régi ételeink és elpusztul a kultúránk."

A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:09:28
Igen, és kóstolni is. ;)

Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik. :))
offtopic
kata3 2011 júl. 20. - 23:46:13 Előzmény Ford Mustang
És meg is kóstolni, mert a pastához az olaszok értenek csak igazán.

Július 22-én a litván ízeket ismerhetjük meg.
Az erdõnek köszönhetõ a méz és a lekvár, a fûszerek és illatos teafüvek. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt. A tavak, folyók bõséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. A sajtot például sûrû házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét... a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az õsi hagyományokkal együtt éled újjá.
offtopic
kata3 2011 júl. 14. - 09:37:45
Tegnap belenéztem. :-)
A dél-Olaszországi hagyományokat mutatták. A tésztakészítés a vérükben van az olaszoknak...pasta minden mennyiségben, fõként zöldségekkel és tengergyümölcseivel. :-)
"...Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor...Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével..."
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:46:00 Előzmény feketevipera
Igen, jó kis sorozat. Érdemes egyszer-kétszer belenézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 23:08:45
Különleges ételeket láthatunk a sorozatban, s egyúttal megismerkedhetünk egy-egy ország lakóival, az emberek gondolataival, életével. Érdemes nézni, sok érdekességgel találkozhatunk benne.