Híres gondolkodók / René Descartes

Bakancslistához adom
ismeretterjesztő filmsorozat, III / 0. rész

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ki ne ismerné a híres frázist? "Gondolkodom, tehát vagyok", de talán sokat nem tudják, hogy a híres zseni elvből soha nem kelt fel dél előtt. A gondolkodáshoz meglepő helyszínt választott, egy kemencét, mert azt vallotta, hogy ott nem zavarják és könnyebben tud koncentrálni. Descartes sokat foglalkozott a "valóság" fogalmával. Véleménye szerint az ember érzékszervei tökéletlenek és ezért nem tudjuk valóságként kezelni azt, amit általuk érzékelünk. Elmélete volt még továbbá, hogy mindent, ami létezik, egy annál sokkal erősebb dolog hozott létre: például a forró leves a még forróbb kemence "terméke".
Anatómia vizsgálataival új irányba terelte a biológiát, hiszen előtte nem volt következetes elmélet az érzékszervek működéséről. Descartes rájött arra, hogy érzékszerveink az idegrendszeren keresztül működnek. Elképzelése, miszerint testből és lélekből állunk a dualizmus néven vált közismertté. A Da Vinci Learning "Híres gondolkodók" című szatirikus hangvételű sorozatának ezen epizódjában a híres gondolkodóról tudhatunk meg érdekességeket.

A műsor ismertetése: Ki is volt Oliver Cromwell? Miért ismeri mindenki Isaac Newton nevét? Hol is hallottunk már Arisztotelészről? Ezekre a kérdésekre ad választ a Da Vinci Learning "Híres gondolkodók" című sorozatának egy-egy adása. Az epizódok az emberiség történelmének nagy gondolkodóival, híres embereivel, neves tudósaival, filozófusaival és azoknak életével, munkásságával ismerteti meg a kiváncsi nézőket.

Évadok:

Hozzászólások

Szerinted?