Az aktuális rész ismertetője: Amióta a világ egy nyitott hely lett, az emberek bármely ország konyhájával megismerkedhetnek. Ennek ellenére még mindig vannak olyan ételek, amelyek felfedezésre várnak Kína hegyeiben, óceánjaiban, sivatagjaiban, pusztaságain, és folyóiban. Titkos birodalmak, mint a Dalai Nur, ahol vonóhálós halászat zajlik. A dél-kínai Tonkin-öbölben a futórákokat kell begyűjteni. A Mergel Gol folyó a vad póréhagymát kínálja. Miután a Sárga-folyó kivájta a Helan-hegységet, létrehozta a Ningxia-síkságot, a legtöbb ínyenc szerint itt van a legjobb bárányhús. Takla-Makán sivatag éltető ereje a búza, xinjiangi naan kenyér több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Gyöngy-folyó deltatorkolatában fogják a legfinomabb sügért. Az Awa-hegy teaültetvénye mögött a termesz gomba hazája bújik meg. Changbai-hegység ehető kincse a páfrány.
A műsor ismertetése: Idén, 2019-ben 70 éves a magyar-kínai diplomáciai kapcsolat. A kínaiak sokféle területen jelen vannak mindennapi életünkben. Elég csak a kínai konyha ízeire gondolni, melyet bemutatni igyekszik a sorozat. Tetszik vagy sem, az élet folyton továbblépésre késztet minket. Az emberek új helyekre vándorolnak, és utazás közben magukkal viszik az otthon ízeit az új lakóhelyükre. Bármilyen messzire is utazunk; az otthoni ízek mindig ott maradnak az emlékeinkben. Legyen az méz, tofu, gomba, hal, gabona. Tér és idő korlát nélkül kötik össze az utazót az otthonáról szőtt emlékeivel. Kína radikális változáson megy keresztül. Az emberek és az ételek folyamatosan úton vannak, és mind gyorsabban új otthonra találnak.
Hozzászólások