Versailles felemelkedése és bukása / XIV. Lajos

Bakancslistához adom
Rise and Fall of Versailles / Louis XIV
francia dokumentumfilm sorozat

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Versailles, 1649. Egy egyszerű vadászkunyhó egy széljárta hegytetőn, körülötte erdők és bűzös mocsarak. Ide járt vadászni édesapjával, XIII. Lajossal egy gyerek, akit csak úgy hívtak: a Felkelő Nap. Egy fél évszázaddal később ebből a kunyhóból lett Európa legpompásabb királyi palotája, egy kert közepén, amely ízelítőt ad a földön a mennyországból. És ebben az aranyozott börtönben él a főnemesség, amely teljes egészében XIV. Lajos irányítása alatt áll. A két dolgot összekapcsolva filmünk egy fiatal, álmodozó király történetét mutatja be, aki vegyítette az erős politikai akaratot a kifinomult művészi ízléssel, és akinek alkalmazásában álltak a kor legnagyobb művészei: Le Vau, Le Brun, Le Nôtre és Mansart. Semmi sem tudta őt megingatni - sem háborúk, sem pénzügyek, sem magánéleti drámák - abban, hogy megvalósítsa álmát, amelyben ő a palotájának egyedüli megalkotója. Versailles három nagy történelmi időszaka megfelel három nőnek, akit XIV. Lajos szeretett: a fiatalkori gyönyörök palotája Mademoiselle de la Valli?re, a politika palotája Madame de Montespan és végül a dicsőség és lemondás palotája Madame de Maintenon társaságában. Filmünkben bemutatjuk az építészet, művészet és hatalom közötti hosszú kapcsolatot, amit a kezdetektől végig egy abszolút uralkodó szeszélyei, megérzései és döntései irányítottak, és ezzel megrajzoljuk a Napkirály érzékeny és gyengéd portréját is.

A műsor ismertetése: Az "igen szeretett" volt a gúnyneve XV. Lajosnak, az 1715 és 1774 között uralkodó francia királynak. Katonai vezetőként népszerű és sikeres volt, de azután a katasztrofális hétéves háborúba vezette Franciaországot Britanniával szemben. Mivel gyengült a birodalma és ürült a kincstára, Lajos egy sor botrányos szerelmi üggyel szórakoztatta magát, saját bordélyházat állítatott fel palotája kertjében és ugyanannak az arisztokrata családnak az öt lánytestvérével hált. Legalább 30 törvénytelen gyermeke volt, túlélt egy merényletkísérletet és sok éven keresztül osztotta meg a hatalmát a kedvenc szeretőjével? az elbűvölő és ragyogó Pompadour asszonnyal.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
oge 2016 dec. 24. - 10:04:56
A családfán világosan látszik.
oge 2016 dec. 24. - 09:47:41
Én csak egy tévedést akartam kijavítani, mert a filmben unokát mondanak, de dédunokája volt és az nem ugyanaz.
oge 2016 dec. 24. - 08:19:51
XIV. Lajos király 1715. szeptember 1-jén halt meg, egyik lábában elõállt üszkösödés következtében, háromheti szenvedés után. Mivel ekkor már elsõszülött fia, Lajos herceg, a Nagy Trónörökös, és annak trónöröklésre jogosult fiai, Lajos, Burgundia hercege, a Kis Trónörökös és Károly, Berry hercege is mind meghaltak, a francia trónt XIV. Lajos legfiatalabb DÉDUNOKÁJA, az 1710-ben született Lajos, Anjou hercege örökölte.
oge 2016 dec. 24. - 06:38:36
XV. Lajos francia király (Versailles, 1710. február 15. – Versailles, 1774. május 10.); hivatalosan terjesztett melléknevén a „Hõnszeretett Lajos” (Louis le Bien-Aimé), 1715–1774 között Franciaország és (IV. Lajos néven) Navarra királya, XIV. Lajos francia király dédunokája és utódja, a Bourbon-dinasztia negyedik tagja Franciaország és Navarra trónján.
oge 2016 dec. 23. - 20:11:33
"a francia trónt legkisebbik fia, XIV. Lajos dédunokája örökölte, XV. Lajos néven."
oge 2016 júl. 18. - 20:18:28
A filmben XV.Lajost XIV.Lajos unokájaként emlegetik,pedig a valóságban a dédunokája volt.