Személy

Bajtai András

költő, író, előadó
Született: 1983. december 3. (40 éves) (Magyarország, Szeged)

Költő, újságíró. 1983. december 3-án született Szegeden, dr. Bajtai Sándor (1955–) orvos és Csanádi Judit (1963–) első gyermekeként. Egy testvére van, Judit (1985–). Gyerekkorát Pakson töltötte. Általános iskolás korában kezdett el verseket írni. Középiskolásként háromszor vett részt a sárvári Diákírók, Diákköltők Országos Találkozóján, ahol vers kategóriában 2000-ben dicséretet, 2001-ben ezüst, 2002-ben pedig arany oklevelet nyert. 2000-ben a keszthelyi Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeken irodalom kategóriában ezüst oklevelet szerzett, 2002-ben pedig az irodalom kategória fődíját nyerte meg verseivel. 2002-ben érettségizett a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban, irodalmi eredményeiért ballagáskor Vak Bottyán Gimnáziumért Emlékéremmel jutalmazták. 2002 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom, illetve összehasonlító irodalomtudomány szakos hallgatója volt.


16 éves korában 1999-ben jelent meg első verse a Napútban, 2001-től publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit azóta többek közt a Holmi, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Népszabadság, a Bárka, a Mozgó Világ, a Tiszatáj, a Műút, a Parnasszus, a Magyar Napló, a Hitel, az Irodalmi Szemle, a Helikon, a Tempevölgy, a Hévíz, az Új Forrás, a Prae, az Irodalmi Jelen, az Ex Symposion, a Híd, a Szkholion, a Liget, a Csillagszálló, az Árgus, az Új Holnap és a Spanyolnátha közölte. Alapító tagja volt 2005 és 2009 között a Telep Csoportnak. 2005 óta tagja a József Attila Körnek, 2008 óta pedig a Szépírók Társaságának, illetve a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületnek. 2012 óta a Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog alapító szerkesztője Sirokai Mátyással közösen, akivel a VS.hu Beat Hotel című irodalmi dossziéjának cikkeit is jegyzi, illetve 2013 óta együtt vezetik a Fiatal Írók Szövetsége Kömény nevű líraműhelyét.


Első verseskötete Az átlátszó város címmel 2006-ban jelent meg a Parnasszus Könyvek Új vizeken című sorozatának 28. köteteként, második verseskötete pedig Betűember címmel 2009-ben a JAK-füzetek 157. köteteként látott napvilágot a József Attila Kör és a Prae.hu gondozásában. 2011-ben sok más költővel együtt szerepelt Sarlós Dávid versmob 0411 című dokumentumfilmjében, és ugyanebben az évben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap egyéves alkotói ösztöndíját, 2013-ban pedig Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Harmadik verseskötete Kerekebb napok címmel jelent meg 2014-ben a Kalligram Könyvkiadó gondozásában, amiért ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték, ahol bejutott a kuratórium (Keresztury Tibor, Esterházy Péter, Szilasi László) által három legjobbnak ítélt végső jelölt közé.


2015-ben a balatonfüredi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyen Néri Szent Fülöp sírjánál című versét oklevéllel jutalmazta a zsűri, illetve John Glenday skót költő Undark című versének fordításáért Versum-díjra jelölték. Verseit lengyel, bolgár, román és szlovák nyelvre is lefordították. 2008 és 2011 között a Femina.hu újságírójaként és szerkesztőjeként, 2012 és 2014 között a Femcafe.hu vezető szerkesztőjeként dolgozott. Társszerzőként közreműködött egy Robin Williams életéről és pályafutásáról szóló könyv megírásában, amely 2014-ben jelent meg a Duna Könyvklub gondozásában. 2014 óta szabadúszó újságíró, többek között a HVG Extra, a VS.hu és a Könyvjelző magazin állandó szerzője. Cikkeit továbbá a Player.hu, a Líra Könyvklub, a Filmvilág, a Prizma, a Filmhu, a Prae.hu, a KönyvesBlog, a Litera, a Geekz és a life-style.hu közölte.

Hozzászólások