Személy

Bootsie

DJ, zeneszerző

A hip-hop lemezek hallgatásába 13 évesen szeretett bele. Elsô lemezjátszóját külföldi nyaralás során egy jobbmódu német nagyvárosi lakónegyed lomtalanításakor egy kuka tetején találta. Ezen kezdte gyakorolni, hogyan lehet a lemezcsikargatásból dallamot és ritmust elôvarázsolni, a lemezjátszót hangszerként használni. 1995-ben barátjával, Benskivel megalakították az Árral szemben nevü együttest, melyben Bootsie írta a zenei alapokat és Benski a szövegeket. 1996-ban két másik barátjával (DJ Quick és DJ Luigi) megnyerték a magyar DMC bajnokságot. Még ebben az évben Az Árral Szemben együttessel száztíz indulóból elsôk lettek a Fila Rap Jamen, az akkoriban egyetlen országos hip-hop tehetségkutató versenyen. Ezután egy Underground kiadónál megjelent egy kislemezük, majd leszerzôdtette ôket egy másik hanglemezkiadó, ahol 1998-ban megjelent az Özönvíz c. elsô nagylemezük, melyet 2000-ben a Nehézvíz címü album követett. A hangeszerelés ujszerusége és a társdalmokomkritikus szövegeik miatt a kritika azóta mindkét albumot stílusteremtônek tartja. Zságer Balázzsal és Kovács Andorral a Yonderboi Quintet tagjaként több mint 160 koncerten játszott európa szerte. Ma a Zagar zenekar egyik meghatározó hangja. Emellett önálló produceri munkát is folytat, különböző film- (Mix) és színházi zene (Etchno - TÁP színház) kapcsolódik a nevéhez. Zenekara: Yonderboi Quintett Zagar Dj Bootsie Trio

  • 2018
    Immortel zene Bemutató 2018. május 28.

Hozzászólások

10/10
Nótárius 2019 máj. 29. - 12:32:35 10/10
Rendkívül különleges zenei és vizuális élmény volt DJ Bootsie Live minapi lemezbemutató koncertje!
Bizonnyal a korosztályos rögzültségeim okán is, de én korábban egyáltalán nem ismertem. Ám szeretek esélyt adni számomra ismeretlen hangzásvilágoknak is, de pontosan már nem tudom, hogy mi keltette fel az érdeklődésemet iránta; szinte véletlenül akadtam rá. Előzetesen belefüleltem a neten és úgy gondoltam, hogy na ez talán érdekes lesz; de a "talán"-ban nagyot tévedtem. A koncerten hallgatva ugyanis sokkal erősebb hatású volt, mint amire számítottam!
Már az első dallamsorok után teljesen magába szippantott ez a Philip Glass-t, Jean-Michel Jarre-t, egyes népek és külön erőteljességgel az afrikai törzsi kultúrák zenei hagyományait, valamint a szférák (számtalan stb) zenéit integráltan felidéző; összességében mégis teljesen sajátszerűen autentikus zsenialitású hangzásvilág! Az egyes számokat, egyre fokozódó eksztatikusságú feloldódással, szinte időn és téren kívüli érzettel, mintegy a zene átzengő részeként éltem át! Olyannyira, hogy szinte minden szám végén csalódottan arra eszméltem: kár hogy nincs tovább; mert pont az az egy (meg a többi bármelyik) untalanul, folytonos emelkedettségben tartva, zúzhatott volna akár egész este is!

A vizuális háttér mozgalmas különösségű képsorai pedig a zenével tökéletes összhangban alkottak, elvontságukkal együtt is konkrét érzékletességű, filozófiai és költői igényességű minőséget (is!) remeklő, esztétikai tartalmat!
10/10
Nótárius 2019 máj. 29. - 12:08:25 10/10
DJ Bootsie Live lemezbemutató koncertje a MÜPA-ban:
《Hip-hop, basszus ütemek, elektronika, scratch, film- és népzenei elemek, egy csipetnyi komolyzene és nyomokban jazz... Ezek mesteri elegye határozza meg a húsz éve a pályán lévő DJ-producer, Bootsie (Solymosi Vilmos) számait. Készített színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain - Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek -, ő szerezte az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező, Ticket című filmjének zenéjét. A Magyar Állami Operaház felkérésére elkészítette Erkel Hunyadi László című operájának két részlete, valamint Wagner Az istenek alkonya és A Rajna kincse című zenedrámái egy-egy részlete továbbgondolt átdolgozását, remixét - mindig újat hozva a műfaj palettájára.
2019 kora-őszén új lemezzel jelentkezik, melyet a Müpában mutat be - a közönség a tőle megszokott stílusjegyek és hangulatok (instrumentális hip-hop, bassmusic, trap, tribal, cinematic music) erőteljesen futurisztikus elegyére számíthat. A zenészeket a trió mellől elmaradhatatlan vizuálművész, Kemuri „kíséri” képeivel.》
10/10
Csikacska15 2012 jan. 18. - 20:28:08 10/10
Nem értem miért nem ír ide senki, ez az ember FANTASZTIKUS úgy ahogy van, a zenéi pedig... nem találok szavakat <3