Személy

Charlotte Gainsbourg

színész
Született: 1971. július 21. (50 éves) (Anglia, London)
  • Cannes-i fesztivál (2009) - Legjobb női alakítás: Antikrisztus
  • Cézár-díj (2007) - Legjobb női alakítás jelölés: Igen, akarom?
  • Európai Filmdíj (2014) - Legjobb női alakítás jelölés: A nimfomániás - 1. rész
  • Európai Filmdíj (2011) - Legjobb női alakítás jelölés: Melankólia
  • Európai Filmdíj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Antikrisztus

Hozzászólások

capt.nemo 2020 aug. 18. - 20:55:26
amilyen szerethető volt a Csitriben, annyira kiábrándító a nimfománban, (különösen mikor rábukott a pedofilra, na ott végleg leszerepelt nálam) felfoghatatlan hogy süllyed idáig egy színésznő..
10/10
Nótárius 2019 júl. 01. - 01:10:28 10/10
Az édesanyja szépsége, hangja és az egykori, megkapó hangulatú francia könnyűzene hangzásvilága iránti elfogultságaim okán, kétség nem fért hozzá, hogy ezen az első magyarországi koncertjén feltétlenül ott a helyem! Mindemellett, őszintén szólva, valamiféle kompromisszumos utánérzéstől, csalódástól tartottam, de így utólag nyugodtan kijelenthetem, hogy semmi okom nem volt rá. Az édesanyjától ugyan elválaszthatatlan, de teljesen saját eredetiségű zenei varázsától már a koncertje első pillanataiban elérzékenyültem; és ez így is maradt mindvégig. Időnként, a szememet becsukva, az volt az érzésem; mintha visszafiatalodva, az édesanyját, Jane Birkin magas fekvésű, fátyolosan szép, lefegyverzően nőies érzékiségű hangját, és Serge Gainsbourg egykori, modernizáltan is jellegzetes, francia zenéjét hallottam volna. 

A színésznői dolgaival ehelyt most nem foglalkoznék. Ám így énekesnőként, közvetlenül hallva és látva őt a színpadon, a máskülönben szerintem előnytelen, vékonyka alkatát teljesen felülírta eszköztelenül keresetlen női természetességének bája.
10/10
Nótárius 2019 jún. 28. - 11:23:04 10/10
"A francia énekes-színész-zeneszerző-filmrendező, Serge Gainsbourg és a brit színésznő, Jane Birkin lányaként született Charlotte Gainsbourg nemcsak filmsztár, de sikeres énekesnő is, aki a Müpában adja első magyarországi koncertjét."

... 2019. 06. 30-án 20 órai kezdettel!
 
"A tavalyi Les Victoires de la musique („a francia Grammy”) gáláján az év női előadójának választott Charlotte Gainsbourg budapesti fellépésén az eddigi albumok legfontosabb dalai mellett a 2018 végén megjelent, Take 2 című EP számait is hallhatjuk majd."
10/10
zimike 2018 dec. 12. - 23:34:10 10/10
Szinte minden filmje többször nézhetős .
A ma élő legnagyobb francia színésznő .
Givenchy eleganciával....
Majdnem az összes filmjét láttam ...valamelyiket talán 4-5x is
Számomra mély nyomott hagytak az alábbi filmek :
Jane Eyre /A fa / Cementkert /Melankólia / Lemming
A hangja is csodálatos rendkívül puha de kifejező .....igazi nőies hang .
gladiolus 2018 jan. 02. - 09:09:01
Olyan színfoltja a palettának, ami elüt a többiektõl, jó és rossz értelemben egyaránt. Az, hogy tehetséges és rendkívül sokoldalú, az vitathatatlan. Az is jó, és szükséges, hogy az arca nem szép, mégis rendkívül kifejezõ, és el tud játszani vele bármit. Éppen ettõl olyan egyedi a jelenség, amit képvisel.
Jó, ha van egy színésznõben bátorság és merészség is, mert meg kell tudni formálni mindent, ami szükségeltetik. De kell tudni azt is, hogy mi az a szint, ami alá nem mehet az, aki valamit már elért.

Én Jane Eyre-ként ismertem meg, és így szeretnék gondolni rá a továbbiakban is. Mert enélkül a szerep nélkül nem nagyon érdekelne, ki az a Charlotte Gainsbourg.

Életem egyik legkedvesebb regénye ez, amit betéve ismerek, így nagyon nem volt mindegy, ki játssza el, és hogyan. Aztán megszületett az 1996-os Jane Eyre, ami nem kis munka volt. Kellett hozzá egy Franco Zeffirelli, egy William Hurt és egy Joan Plowright, hogy minden rendben legyen, és kellett hozzá Claudio Capponi és Alessio Vlad, hogy szépen is szóljon.
Valamint kellett hozzá egy akkor még kevéssé ismert Charlotte Gainsbourg, akinek sikerült feltennie a koronát minden idõk legjobban sikerült filmváltozatára, és azzal az alakítással, amit ezen karakteren belül nyújtott, felhelyezte magát a piedesztálra. Mondhatni azt is, hogy ez a karakter leginkább az õ arcával képzelhetõ el innentõl fogva.

Ezt követõen véletlenszerûen sikerült látnom C.G-t egyéb alakításokban is, modern, szabados, enyhén züllött szerepekben is, de ezen nem ütõdtem meg, tisztában voltam a tehetségével és a sokoldalúságával, és azzal, hogy az élet rendje, hogy egy tehetséges színésznõ széles skálán mozogjon, mivel ez a mûvészet lényege. Meg kell tudni mutatni mindent, az alfától az omegáig annak, aki kimagasló.

Viszont sajnos, úgy tûnik, mégis vannak tabuk is. Szükségszerûen elérkezett a mélypont is, a Nimfomán. Gondolom, azért tette, mert meg kell mutatni az élet legmocskosabb oldalát is, ez is a mûvészet része, de nem tudom, hogy ennek a filmnek van e mûvészi értéke, mivel nem tudtam és nem is akartam megnézni.Csak néhány fogalomalkotó képet láttam belõle.Mégis úgy érzem, hogy ezt nem kellett volna, kihagyható lett volna, mert ezzel az a bizonyos piedesztál elhalványult kissé.
10/10
K.Patrik19 2016 dec. 28. - 23:48:38 10/10
Nem tudom hogyan képes rá, de nagyon megfogott. Tegyük félre, hogy mint színésznõ: 10/10-es... mint nõ pedig 10/11....fantasztikusan karizmatikus, elbûvölõ és magával ragadó. Ritkán látok ilyet, ugyanis nem a legszebb lány, de mégis szebb, mint bárki más. A nimfomániást rossz volt nézni miatta. Fájt, hogy azt láttam, amit.
somersby 2012 máj. 27. - 07:59:10 Előzmény morzsa
Fényévekkel elõbb jár, mint Maggie Gyllenhaal, sokkal szebb nála. Az Antikrisztusban nyújtott alakítása pedig fantasztikus volt.
moondomi 2012 ápr. 23. - 19:03:20 Előzmény radu laci
Nagyon igazad van. Õ egy csodálatos színésznõ. Én is oda meg vissza vagyok tõle!!! 10/11
offtopic
radu laci 2010 júl. 21. - 00:29:53
Ó... Fiuk Lányok talán az egyik legjobb színésznõ a világon én oda vagyok meg vissza tõle. Szerintem már gyermekkorában bebizonyította hogy bármilyen kényes témát profin megold Aki netán látta a csitri-t vagy a cementkert címû
filmeket az szerintem nem felejti könnyedén.Véleményem szerint az édesanyát Jane Birkint Nagyítás,Medence,A szép bajkeverõ..stb már talán le is körözte
Zenei pályafutása viszont biztos nem lesz akkora horderejû mint apja : Je t'aime moi non plus szerzeménye. Viszont aki szereti az elvontabb muzsikákat
annak ajánlom Charlotte Gainsbourg lemezeit is sõt a 2009-es albumát Beck
zenekarral csinálta közösbe.Én persze mint színésznõ hajolok elõtte és nagyon örülök hogy nem kaparintotta meg õt az a bizonyos csillagos USA film
ipar, remélem így is marad. Mert azért jóval nemesebb feladatokra született mint akár egy Scorsese filmben DiCaprio mellet bohóckodjon.
10/10
Folgore 2010 máj. 19. - 10:54:16 10/10
Nagy rajongója vagyok, legalább annyira a nõnek, mint a színésznõnek. Lenyûgözõen légies teremtés. Olyan édesen csúnyácska tud lenni, amikor bánatos! Amikor a Jane Eyre-ben mondja a tükörnek: "Bolond vagy! (You're fool)".
mulao 2009 nov. 24. - 13:19:05
Rájöttem, kicsit még Kristen Stewartra emlékeztet az arca.
Gabriella54 2009 nov. 24. - 13:05:21 Előzmény Anditos
Nekem is pont ez tetszik, teljesen képlékeny, tökéletesen át tud lényegülni olyanná, amilyenné a szerep megköveteli.
Anditos 2009 nov. 24. - 09:23:16
Na, én pont abban láttam elõször. :-) Azelõtt láttam már két másik feldolgozást, ahol jóképû és fiatal Rochester és szép Jane szerepelt, elég kiábrándító volt. William Hurt és Charlotte kettõse adta vissza nekem legjobban a könyvbéli karaktereket. Hol csúnya, hol szép ez a színésznõ, szerintem olyan, amilyen éppen lenni akar, azaz a szerepe megkívánja.
mulao 2009 nov. 24. - 09:22:23
Mondjuk így se ugrik be, persze nem is most láttam a filmet.Persze, az, hogy nem olyan ismert, nem azt jelnti, hogy tehetségtelen lenne.
Gabriella54 2009 nov. 24. - 09:20:03
Õ játszotta Sean Penn feleségét a 21 gramm-ban.
Remélem, sokat fogunk még róla hallani - az, hogy nálunk nem annyira ismert, nem igazán jelent semmit, hiszen 38 filmet forgatott idáig! A Franco Zeffirelli-rendezte Jane Eyre-ben pl. õ volt a címszereplõ.
mulao 2009 nov. 24. - 08:45:24
Hát érdekes egy színésznõ.Az Antichristus elõtt, amit nem régen láttam, azt hittem, hogy nem láttam még egy filmjét se, aztán rájöttem, hogy a Betolakodó c. filmjét régen sokszor láttam, (sõt még a 21 Grammot is, mibõl nem emlékszem rá).Mégis valahogy az Antichristus elõtt nem figyeltem fel rá, furcsa arca van, pedig tehetséges, az Antichristusért szerintem megérdemelte a Cannes-i díjat.Egy picit talán Török- Illyés Orsi színésznõ arcára hasonlít.
Kíváncsi vagyok mennyit hallunk róla, most, hogy szerepelt az Anti-ban.
offtopic
umma 2009 nov. 06. - 01:34:16
slacio 2008 jún. 03. - 22:48:17 Előzmény morzsa
jaja, jó a hasonlat, tényleg különleges színésznõ, mint Maggie
node azért a fél karom... :)
morzsa 2007 jún. 10. - 09:46:04
furcsa egy színész. nõ.
talán Maggie Gyllenhaal különcségéhez, érdekességéhez tudnám hasonlítani. talán mert egyikük sem egy olyan szépség, akitõl az ember rosszul érzi magát a saját bõrében.
olyan szépség õ is, akinek a játéka kiül az arcára, egész lénéyére, s attól válik olyanná, amiért a fél karunkat is odaadnánk. vagy akár mindkettõt.