Személy

Dús László

Képzőművész
Született: 1941. július 15. (82 éves) (Magyarország, Zalaegerszeg)

Az amerikai absztrakt expresszionizmus képviselője hazánkban nagyvonalú festőiséggel és kiegyensúlyozott, konstruktivista kompozícióteremtéssel. Kötött szimbólumokkal nem terheli a nézőt, nagy szabadságot hagy az alkotónak és a befogadónak.


1956 és 1960 között Budapesten a képzőművészeti gimnáziumban tanult, Újvári Lajos tanítványa volt. 1960 és 1962 között Kmetty Jánosnál képezte magát tovább, majd felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Bernáth Aurél volt a mestere. 1967-ben végzett.


A főiskola után visszatért szülővárosába, ahol a város műtermet adott neki és a városi tanács művészeti programjának volt tanácsadója, és a helyi képzőművészeti csoportot vezette. Megalakította az egervári nyári művésztábort és több munkájáért díjat kapott.


Egy amerikai tanulmányút (1971) után nem sokkal, 1974-ben emigrált az Egyesült Államokba. Clevelandben telepedett le. Amerikai hatásra alakult ki az absztrakt expresszionizmus és Rauschenberg kollázs-technikája hatására saját stílusa, ez a különböző anyagokkal dolgozó, olykor figurális elemeket használó, de leginkább a faktúrák hatását felhasználó absztrakció. Amerikai sikereit és máig ható hírnevét - festmények mellett - egyedi grafikákkal, szitanyomatokkal, litográfiákkal és háromdimenziós művekkel szerezte. Karrierje ívét számos kiállítás jelzi Detroit, Washington D.C., Chicago, New York, Miami, Dallas, Oklahoma stb. legrangosabb kiállítóhelyein. Képei ott vannak a legfontosabb amerikai múzeumokban és kulturális intézményekben: Metropolitan Museum of Art, New York; Library of Congress, Washington D.C.; National Gallery of Fine Arts, Washington D.C.; The Smithsonian Institute, Washington D.C.; NASA Space Center, Houston; Detroit Institute of Arts.


Dús László a 90-es évek közepe óta rendszeres szereplője volt a nyugat-európai és a hazai művészeti szcénának. Jelentős egyéni kiállításai voltak német, olasz, francia és magyar galériákban, és számos csoportos kiállításon is szerepelt. 1999-ben hazatért és a Százados úti művésztelepen él.


Legfontosabb itthoni kiállításai: Csontváry Galéria (1995), Dorottya Galéria (2003), Szent István Király Múzeum (2003), Galéria IX (2005), AL Galéria (2006). Művei Magyarországon a Szépművészeti Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményében találhatók. (wikipedia)

Hozzászólások