Személy

Felysa

énekesnő
Született: 1968. február 22. (56 éves) (Magyarország, Szeged)

Kovács Felicia Flóra


A nem szokványos énekesi karriert befutott Felysa Szegeden született. Kilencévesen belép az iskolai kórusba és hegedülni kezd. Anyja jazzlemezei és különböző amerikai előadók - Barbara Streisand, George Gershwin – gyermekként nagy hatással vannak rá.
Érettségi után, a kultikus nyolcvanas évek végén felkérik énekesként, és tagja lesz a a Munkahelyi Légkör nevű new wave-punk együttesnek, amellyel budapesti underground klubokban lép fel. Közben filmprodukciós cégeknek kezd el dolgozni, majd 1993-ban megalapítja önálló filmgyártó cégét, mely azóta már saját lemezkiadójaként is működik. 1996-ban részt vesz a Csinibaba készítésében, melynek zenei producere, és énekesként is bemutatkozik. Négy dalt is elénekel a Csinibabában, amelyet azóta is a magyar filmgyártás egyik legnagyobb sikereként tartanak számon. A hanganyag lemezen is megjelent, és az eladások alapján Felysa aranylemezes énekesnő lesz.
Ezek után profi énekképzésbe kezd, 10 évig tanul klasszikus és jazzéneklést. 2002-ben Gőz László (BMC) támogatásával elkészíti első mini jazz albumát a Silver Winters-t, amelyről kiváló kritikát kap Retkes Attila kritikustól, melyet követ a nem szokványos Gershwin feldolgozások nagylemez (BMC). A lemezről készült Somebody Loves Me című videoklipben elsőként énekel itthon magyar énekesnő angol nyelven, a nem szokványos feldolgozás és videoklip elnyeri a legjobb videoklip djat, amelyet az akkoriban első hazai zenei tv csatorna a Z-Plusz (mai Viva TV) ítéli oda.


Együtt dolgozik Tzumo Árpáddal, a zongorista-zeneszerzővel, aki a Monk Institute-on Herbie Hancock tanítványaként szerezte diplomáját. Két albumot is készítenek együtt és számos alkalommal lépnek fel közösen New Yorkban és Budapesten.
2004-ben New Yorkba költözik, hogy nemzetközi karriert építsen. A Jazz and High-heels projektjében a jazzt elektronikus groove-okkal kombinálja. Felysa egyedi stílusára nagy hatással vannak olyan meghatározó női előadók, mint Aretha Franklin, Janis Joplin, Donna Summer, Madonna vagy Blondie.
Tzumo Árpád mellett olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Arturo Stable, Edward Perez, Massimo Biolcati, Christian Almiron, Brian McKenna, Doma Schrank, JDiggz, Oláh Kálmán, Fekete Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla Jr., Jónás Ákos, Pecek Andás, Bacsó Kristóf, Tűzkő Csaba, Erdélyi Péter, Németh Ferenc és Borlai Gergő.


Felysa 2012-ben végleg hazaköltözött, zenei karrierjét pedig öt éven át szándékosan szüneteltette, amely időszakot az útkeresés és új előadói stílus keresés határozta meg.
Az utóbbi időben, az amerikai Madonna által közvetített művészi hitvallás lelkes követője és közvetítője a női előadók egyenjogúságának és szakmai érvényesülésének tekintetében. Felysa a modern, független, önálló, döntésképes nő megtestesítője, aki személyiségével és stílusával egyre több nőt inspirál arra, hogy egyéniségét, személyiségét pozítivan tudja megélni.

Felysa 2018-ban új projekteken kezdett el dolgozni Tzumo Árpáddal, valamint a Follow The Flow zenekar tagjaival, Furák Péterrel és Vincze Gergővel.


Diszkográfia
1996 Csinibaba – Filmzene
1996 Silver Winters jazz minialbum
2002 Somebody Loves Me ( Gershwin feldolgozások )
2006 Far Away
2008 Szeretni bolondulásig
2009 Jazz n’ High-heels – koncertfelvétel


Koncertek
2003 Thália Színház
2006 MOL Őszi Jazz Fesztivál
2007 Uránia Filmszínház, Őszi Fesztivál
2008 Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia Nagyterme
2008 Neszmélyi Jazz Fesztivál
2009 Telekom- Aula koncert
2007-2008-2009 Sambosi Nyári Kulturális Fesztivál

Hozzászólások