Személy

Gyurkovics Tibor

író, színész, forgatókönyvíró
Született: 1931. december 18. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2008. november 16. (Magyarország, Budapest)

Hozzászólások

9/10
Johann 2013 nov. 25. - 22:51:28 9/10
Még nem késõ

Még nem késõ
fönnmaradni
még nem késõ
megtanulni
ki volt Ady ki a Krúdy
titkos történelmet bújni
valójában kik vagyunk mi
még nem késõ
összefogni
versbe bújni tudakolni
mi az ember mi a nemzet
még nem késõ
fönnmaradni
még nem késõ
az embernek
a nemzetnek
boldogulni.
Min-Rin 2013 nov. 17. - 17:19:59 Előzmény hanguktaekwondooo
Köszönöm
hanguktaekwondooo 2013 okt. 16. - 12:18:55
9/10
Johann 2013 okt. 15. - 16:37:07 9/10
Képtelenség, hogy Gyurkovics Tibornak ne legyen fóruma! Hihetetlenül sokoldalú szerzõnk volt: Kossuth- és József Attila-díjas költõ, író, aki a versek és regények mellett elbeszéléseket, esszéket, publicisztikákat és színmûveket is írt. (Hernádi Gyula ezért nevezte õt a magyar irodalom öttusabajnokának.)
Színdarabjai közül eddig egyedül a Nagyvizitet láttam színpadon (túl sok másra esélyem se volt az utóbbi idõben), évekkel ezelõtt az Újpest Színházban, Dózsa László rendezésében, aki személyesen is jól ismerhette Gyurkovics Tibort. (Itt a Száguldó Orfeum produkciójaként tüntetik fel az elõadást, bizonyára azért, mert késõbb Szentendrén is látható volt, Ivancsics Ilonáéknál.) Nagyszerû darab! (Írtam róla az elõadás saját fórumában is annak idején.) Az elsõ felvonás után még nem láttam tisztán, mi fog ebbõl kikerekedni, de annál hatásosabb volt a második felvonás. Nagyon jót lehet beszélgetni utána, kifejezetten gondolatindító. Ki szokták emelni pl. az egyszerûség és hõsiesség kérdéskörét, de szerintem kifejezetten markánsan jelentkezik a mûvészet és a mûvészlét egzisztenciális problematikussága is, amit ritkábban látok hangsúlyozni a darab kapcsán. Rusz Milán játéka feledhetetlen a mûvészlélek Fazekas szerepében! Mint ahogyan nagyon megfogott a darabbéli Klári dilemmája - Dóka Andrea alakítása - is. (Avagy: mit ér a szerelem, ha nem ad biztonságot nyújtó választ a dolgos és szürke hétköznapok kihívásaira?)
Egy szó, mint száz: Gyurkovics Tibor több figyelmet érdemelne! Jó, hogy most az Újszínházban egy másik darabját is színre viszik, a Kreutzer szonátát. A fõbb szerepekben Lux Ádámmal, Szabó Sipos Barnabással, Kökényessy Ágival. Meg kell nézni!