Személy

Henry Selick

rendező, színész, forgatókönyvíró
A szórakoztatóipar egyik legélénkebb fantáziával rendelkező alakja, aki az 1993-as Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) című, mára klasszikussá vált produkcióval robbant be a köztudatba. A Tim Burton produceri közreműködésével készült filmet Oscar-díjra jelölték a legjobb speciális effektusok kategóriában, és Selick megkapta az A.S.I.F.A Hollywood legjobb rendezőnek járó Annie-díját.

Selick Glenridge-ben, New Jersey államban született, gyermekkorában rengeteget rajzolt. Hamarosan Stanley Meltzoff, a Life és a National Geographic illusztrátora mellett tevékenykedik. Tanulmányokat végez több angol és amerikai egyetemen, majd beiratkozik egy kísérleti animációs iskolába, és elkészíti az egyetemi díjakat nyert "Phases" és "Tube Tales" című produkciókat. Gyakornokként a Disney-hez kerül, és részt vesz a "The Fox and the Hound", valamint a "Seepage" című alkotások elkészítésében. Itt találkozik és köt barátságot Tim Burtonnel és Rick Heinrichsszel.

1986-ban saját produkciós vállalatot alapít Selick Projekts néven (1994-ben a vállalat felveszi a Twitching Images nevet), és számos kábel tévésprodukcióban, reklámkészítésben vesz részt.

Hozzászólások

offtopic
Cressida Beau Pre 2011 máj. 30. - 20:04:38
Élvezetesek a stop-motionjei.