Személy

Lee Jeong-Won

színész, előadó
A koreai születésű tenorista Szöulban végezte zenei tanulmányait, a Yonsei Egyetemen. A Koreai Nemzeti Opera színpadán Flotow Marta című operájában debütált. A hazai sikeres bemutatkozást követően Olaszországba költözött, és az Osimoi Akadémián tökéletesítette tudását. 1998-ban első díjat nyert a nemzetközi Franco Corelli Énekversenyen, majd ezt követően Írországban a Wexford Fesztiválon Puccini A nyugat lánya című operájának Dick Johnsonjaként aratott sikert.

Számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek közül kiemelten fontosak a Maria Callas, a Tito Schipa, és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeken aratott győzelmei. A Giacomo Aragal Énekversenyt követően a legendás szoprán, Montserrat Caballé partnereként szerepelt egy gálakoncerten Barcelonában, majd az olaszországi Felignóban Raina Kabaivanszka estjének vendége volt.

A budapesti közönség előtt 2001 novemberében Kalaf szerepében kiemelkedő sikert aratott, így Puccini Turandot című operájának tenorhősét 2002-ben is elénekelhette az Erkel Színház színpadán.

Lee Jeong Won repertoárján elsősorban az olasz operairodalom hőstenor szerepei találhatók, de Franciaországban olyan különleges műben is színre lépett már, mint Gounod Sába királynője.

Hozzászólások