Személy

Mark Frechette

színész
  • 1970
    Zabriskie Point 8.1 színész színész (amerikai filmdráma, 110 perc, 1970)
  • 1970
    Tűz a Monte Fiorón 8.0 színész színész (olasz-jugoszláv háborús filmdráma, 100 perc, 1970)

Hozzászólások

9/10
Biktop 2013 okt. 23. - 14:11:29 9/10
Michelangelo Antonioni 1970-ben készítette el a Zabriskie Point c. filmjét. Nem akart hivatásos színészeket a két fõszerepre, így rengeteg jelöltet megnézett a különféle színi stúdiókban. Mark Frechette akkoriban bostonban volt ács, aki éppen egy underground lap (Avatar) szerkesztésével foglalkozott. Az újság mögött egy Mel Lyman nevû ember állt, aki kultuszt épített fel maga köré és számos ember vált a kommunájának a tagjává. Ide lépett be Frechette is.

Állítólag egyszer egy buszmegállóban állva ordibálta a “motherfucker” szót, ekkor figyelt fel rá Antoini és hívta el egy interjúra, ami után megkapta a férfi fõszerepet.

A film forgatása után Mark visszatért Daria Halprin-al (a nõi fõszereplõ) a kaliforniai kommunába, ahol 2 évig éltek együtt. Halprin kiábrándult Lyman tanaiból és a kommunából, otthagyta õket. Megismerkedett az akkor már jó nevû színész-rendezõ Dennis Hopperrel, akihez 1972-ben feleségül ment.

Mark 1973-ban bankrablásba keveredett, melynek során egyik társát (Christopher “Herc” Thien) a rendõrök lelõtték. Õt fegyverrel a kezében elkapták (nem volt golyó a tárban), 15 év börtönbüntetést kapott. A börtönben hunyt el tisztázatlan körülmények között 1975. szeptember 27-én. Az egyik verzió szerint szökni próbált, és agyonlõtték. A másik verzió szerint súlyemelés közben egy kb. 70 kilós súly a nyakára esett, amitõl megfulladt. Állítólag ekkoriban depresszióban szenvedett.

Mark tragédiáját a külföldre emigrált magyar filmrendezõ, Magyar Dezsõ így idézte fel. „Az elsõ barátom például Mark Frechette, a Zabriskie Point fõszereplõje volt. Akartunk csinálni egy filmet, a Bûn és bûnhõdés egy részletét adaptáltuk, mert úgy éreztük, Amerika igazi dosztojevszkiji világ. Mark kijelentette, hogy szerez pénzt a filmre Bostonban. Kétnaponként telefonált, s mindig azt mondta: a pénz már majdnem megvan. Egyik nap felhívott, hogy másnapra hozza az ötmillió dollárt. Óriási! Este néztem a tévét, egyszer csak azt mondja a bemondó, hogy talán emlékeznek még, hölgyeim és uraim, arra a fiatalemberre, ácsból lett színészre, Mark Frechette-re, aki Michelangelo Antonioni Zabriskie Pointjában játszott? Ma este fegyveres rablást követett el Bostonban, agyonlõtt két õrt, letartóztatták. Késõbb 30 év börtönre ítélték. De a történetnek még nincs vége. A börtönben írt egy darabot a Watergate-botrányról, óriási sikerrel elõadta a fegyencekkel. Kb. egy év múlva »szökés közben« lelõtték. Hát, ez is Amerika.” (Filmkultúra, 1987. március, 40. o.)


http://biktop.hu/mark-frechette/