Személy

Maros Gábor

színész, rendező
Született: 1947. szeptember 27. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2022. október 25. (Magyarország, Budapest)

Mayer Gábor néven született, diplomáját 1971-ben szerezte meg a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Békés András tanítványaként. Pályafutása során tagja volt többek között az Operettszínháznak, a József Attila Színháznak, a Magyar Állami Operaháznak, de játszott Kecskeméten, Debrecenben és Sopronban is.  Prózai és zenés darabokban egyaránt számos kiváló alakítás fűződik a nevéhez, emellett rendszeresen kölcsönözte a hangját hazai és külföldi animációs produkciókhoz is. Két gyermek édesapja, háromszor nősült meg, első felesége Bencze Ilona színésznő volt.

Hozzászólások

czibi2 2013 okt. 20. - 14:31:25
Jó színész. De a '80-as években volt egy húzása, nevezetesen egy gyerekelõadást hagyott ott, egyszerûen lelépett a darab közben, mert elvtársaknak kellett fellépnie, és a kettõ ütközött. Õ az elvtársaknak „manifesztálta” a mûvészetét (ahogy õ nyilatkozta utána annak idején). Persze ez felejthetõ, de én õt is elfelejtettem :-)
vénasszonyok:nyara 2013 márc. 06. - 11:56:23
Nem akartam iderángatni a politikát. Pusztán érdekesnek találtam, hogy az önmagát egyértelmûen zsidónak aposztrofáló Maros Gábor nem ódzkodik az Új Színházban szerepet vállalni. Ezek szerint mégis csak felesleges hisztériakeltés ment a színház vezetõváltása körül.
Én is azt mondom, hogy fröcsögés és nyilatkozatháború helyett el kell menni és megnézni az elõadásokat.
Nekem már van jegyem 23.-ra a "Bodnárné"-ra.
ködszúrkáló 2013 márc. 06. - 11:40:55
Én nem értem,hogy egy szakmai fórumon miért kell belerángatni a politikát?Maros Gábor jó színész voltak jó és kevésbé jó periódusai,szerepei.Sokoldalú jól képzett,hogy emberileg milyen azt csak a családja, barátai és a kollégái tudják.A döglött aknákban meg kell nézni és azután kell vélemény formálni az alakításáról,valamint az elõadásról.
szonya1 2013 jan. 28. - 16:34:22
Az utolsó információd igazi nóvum számomra :))
A 80-as éveken meglepõdtem, mintha akkor még nem lett volna olyan nagy keletje a "zsidózásnak", mifelénk legalábbis nem volt. (Sajnos arról sincs lövésem se, hogy milyen botrányai voltak akkoriban.) És ha valóban Radnótihoz hasonlította magát, akkor egyszerûen idióta volt.
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 28. - 13:47:51
helyesen: "Legutóbb valami autós megverte"
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 28. - 13:46:31
Sajnos csak a memóriámra tudok hagyatkozni. Nem találok már erre forrást. Talán valamikor a 80-as években, amikor elég sok botránya volt Maros Gábornak, vallott ezt magáról. Amúgy szerintem ez egy Pechvogel. Legutóbb valami autós megvert egy közlekedési vita miatt és még õt vonta eljárás alá a rendõrség, a forgalom akadályozása miatt.
Hogy mennyire tehetséges, vagy tehetségtelen, nem tudom eldönteni. Majd megnézem a "Döglött aknákban" és akkor biztosan lesz véleményem.
Egyébként a köztünk lévõ antipátia kölcsönös.
szonya1 2013 jan. 28. - 13:29:16
Amúgy meg véleményem szerint MG egy beképzelt, tehetségtelen ripacs, róla még azt is el tudom képzelni, hogy valóban mondott ilyen hülyeségeket.
szonya1 2013 jan. 28. - 13:25:57
Nem értettél meg, de ezen már nem lepõdtem meg :)Na már most vagy te találtad ki az idézett szöveget, vagy meg kellene adnod a forrást. Pl írhattad volna, hogy azok tudnak róla, akik olvasták a népszerû, biztos forrásként elismert Blikkentyût.
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 28. - 12:24:17
"Egyébként rajtad kívül ki tud még arról, hogy ilyet mondott magáról?"

Most kérjem fel a Szonda Ipsos-t egy felmérésre ez ügyben? Vagy milyen módon tudnám számba venni ezeket az embereket? Valami könnyebbet kérdezzél, ha lehet. Pl Függõleges 4, háziszárnyas.
_goldie_ 2013 jan. 28. - 10:33:25
ez az ember Döglött aknákzik
aki egykor "Nanu Nanu"-nak adta a hangját
és aki operettekben táncolva repkedett?
szonya1 2013 jan. 28. - 10:22:42
"szerencsétlen sorsú zsidó"-ként határozta meg egykor és Radnóti Miklóshoz hasonlította magát :)))) Egyébként rajtad kívül ki tud még arról, hogy ilyet mondott magáról?
MG meg örül, ha egyáltalán hívják valahová.
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 28. - 08:40:19
Nagyon meglepett, amit olvastam: Maros Gábor játssza az Új Színházban a "Döglött aknák" (Csurka drámája) egyik szerepét. Ez a legjobb bizonyíték rá, hogy semmi sem olyan egyszerû, mint aminek látszik.
Egy felõl itt van ez az Új Színház. Fasiszta fészek, ordas eszmék gyûjtõhelye, az antiszemita Csurka utolsó mentsvára, ahol majdnem intendáns lett, másfelõl itt van ez a Maros Gábor, aki saját magát "szerencsétlen sorsú zsidó"-ként határozta meg egykor és Radnóti Miklóshoz hasonlította magát. És ez a Maros Gábor hajlandó ebben a színházban szerepelni.
Biztos, hogy igazak voltak a vádak a színházzal kapcsolatban és jogos volt a hisztéria meg a tüntetés?
Vagy csak egy ócska színjáték volt az egész az antiszemita fegyver bevetése bizonyos körök részérõl, mert nem pont úgy alakult a színház sorsa, ahogy õk elképzelték.