Személy

Martina Jembrišak

harmonika- és bandoneónművész

Martina Jembrišak (1995) horvát harmonika- és bandoneónművész. A kritikusok kiemelik játékának pontosságát, részletek iránti érzékenységét, „egyéniségének zenei kifejezőerejét” (Cantus).
Fellépett többek között a bécsi Régi Városháza koncerttermében, a zágrábi Vatroslav Lisinski hangversenyteremben, a spliti Horvát Nemzeti Színházban, a Szlovén Rádió és Televízió koncerttermében, a varsói, gdanski, zürichi, zágrábi, spliti, szarajevói zeneakadémiák nagytermeiben, valamint Kijevben, Baselben, Vilniusban, Pozsonyban. Olyan zenekarok koncertjein működött közre, mint a Szlovén Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, a Junge Simfoniker Basel, a Horvát Nemzeti Televízió Zenekara. Rendszeres szereplője a horvát és a szlovén rádiók, televíziók zenei műsorainak. Több mint 30 nemzetközi díjjal ismerték el kiválóságát többek között Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Litvániában. Az idén a bécsi Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen I. helyezést ért el. Martina Jembrišak fontos szerepet játszik a kortárs harmonikarepertoár kiszélesítésében, számos zeneszerző komponált számára darabokat Ázsiától Észak-Amerikáig. Harmonikaszakos növendékek számára tartott előadásokat a Zürichi Művészeti Egyetemen és Ukrajnában, a Lesya Ukrainka Kelet-európai Egyetemen.
Jelenleg a Detmoldi Zeneművészeti Főiskola posztgraduális előadó-művészeti szakán tanul Maciej Frąckiewicz-nél. Korábban a varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen szerzett előadóművészi és zenei menedzseri mesterdiplomát Kladiusz Baran növendékeként.

Hozzászólások