Személy

Móra Ferenc

író, szerző
Született: 1879. július 19. (Osztrák-Magyar Monarchia, Kiskunfélegyháza)
Meghalt: 1934. február 8. (Magyarország, Szeged)

Szegényparaszt családból származott, apja szűcsmester, anyja kenyérsütő asszony volt. Budapesten szerzett földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát, de csupán egy évig volt segédtanár Felsőlövőn. Eleinte főleg verseket írt, emellett újságíróként és könyvtárosként dolgozott, 1913-tól hat évig volt a Szegedi Napló főszerkesztője. 1908-ban régészeti tanfolyamot végzett, ebben a témakörben is jelentős tanulmányokat hagyott hátra az utókornak. Hannibál feltámasztása címen megírt, de csak az író halála után, 1955-ben megjelent regénye alapján készült a Hannibál tanár úr című film. Jó barátja volt Juhász Gyulának. Jelentősebb művei: Rab ember fiai, Kincskereső kisködmön, Aranykoporsó.

Hozzászólások

Gabriella54 2010 nov. 20. - 22:42:41 Előzmény Csekély értelmû medvebocs
Kalapot emelek elõtted, megköszönve hogy az egyik legcsodálatosabb könyv, az Aranykoporsó szerzõjének topicot nyitottál!
És ne felejtsük el, hogy az õ mûve a Hannibál feltámasztása, amelybõl Fábri Zoltán a nagysikerû Hannibál tanár úr c. filmet készítette!

1917-tõl haláláig töltötte be a szegedi múzeum (amely ma az õ nevét viseli) igazgatójának tisztét.
Csekély értelmû medvebocs 2010 nov. 20. - 18:00:11
1879.július.19 született Kiskunfélegyházán szegén paraszti sarjaként.Édesapja Móra Márton foltozó szûcsmester,édesanyja Juhász Anna kenyérsütõ asszony volt.Halála:komoly tüdõ bajt kapott sokszor próbálta gyógyítani,csak 54 éves korában derült ki hogy valójában rákja van): 1934.február.8 reggel 7.00 órakor halt meg.
Legjelentõsebb mûvei:-Rab ember fiai
-Csilicsali Csalavári Csalavár
-kincskeresõ kisködmön
-Dióbél királyfi
-Nádihegedû
-Ének a búzamezõkrõl
-Aranykoporsó