Személy

Omega együttes

zene

Hozzászólások

vino-et-veritas 2019 júl. 20. - 13:55:54 Előzmény Nótárius
Mint sok dolog a világon, ez is szubjektÍv...

Épp ott válik el "középszer" és ami alatta van a "top-nÍvótól", hogy az utóbbiakhoz tartozók évtizedeken át képesek hasonló minőséget produkálni (erre van sok külföldi és talán kevesebb hazai példa). És ebben a kor csak annyira érdekes, hogy képese-e még hangszert venni a kezükbe, illetve végig tudják-e játszani a koncertet...

OFF
Elnézést az Omega-fanoktól, de nekem az LGT az első (csak az már tényleg nincs)...
De nem a "leg". Azt semmire sem használom (étel, zene, hely, bor, irodalom, képzőművészet, nő /!?/, stb.). Mert pont a kortól, helyzettől, hangulattól, stb. függően más, hogy éppen mi "jön be jobban"...
10/10
Nótárius 2019 júl. 20. - 13:00:28 10/10 Előzmény vino-et-veritas
A Kóbor hangjával kapcsolatos felvetést az iránta (is) érzett tiszteletem okán nem szeretném részletezni. Egyébként az instrumentális szekció zsongorgása sem volt a megszokottan magas színvonal. Egyáltalán nem vagyok hangzás-szakértő, de épp ezért sem jelent jót, ha én egy Omega koncerten, a belefeledkezett elragadtatás helyett, ilyesmin borongok.

Egyébként én már 20-30 évesen is azon pikírtkedtem, hogy az a zúzó zenei generáció mihez kezd majd 50-60 évesen. Néhány évtizedet máris tévedtem. Jó volt látni őket, de azért elgondolkodtat, hogy ennek tényleg nincs minőségileg mérlegelendő felső korhatára?

A legekről pedig mindig az az egykori kislány jut eszembe, aki a felnőttek <melyik kutya a legokosabb> parázs vitáját, avval csitította derűvé, hogy:
- Meg minden kutya is a legokosabb!

Engedelmet a hozzáértőktől, de nekem például gyakran az a leg, amit éppen hallgatok. ;-)
vino-et-veritas 2019 júl. 20. - 10:14:48 Előzmény Nótárius
A technika (hang, színpad) általában az erősségük volt mindig is.
Viszont már intenzíven-aktív korszakukban is többször volt gond Mecky hangjával. Nem voltam ott, de ez most rendben volt?

Az, hogy még mindig zenélnek és nagyjából mind megvannak (illetve a régi tagok már "hiányosan",) szinte csoda.
Részben rajtuk nőttünk fel, nekünk különösen a '70-es évek "űrzenéje" volt újdonság itthon.

OFF
Hogy ők a legfontosabbak? Azért itt többen is vannak, például az Illés (és "utódai") szintén megkerülhetetlen. De úttörő volt a Metro vagy a Bergendy is (akik nagyjából szintén "léteznek" még).
Arról nem is beszélve, hogy a "régi" omegások közül később mások is meghatározók lettek (pl. Presser, stb.).
10/10
gladiolus 2019 júl. 19. - 22:13:07 10/10 Előzmény Nótárius
Igen, ez biztos csalódás lehetett, de minden együttesnek lehet rossz napja, vagy valami technikai malőr adódott, érdekes, hogy az előzenekar jól szólt, hát igen, nem logikus.
De hát gondolom, azóta már megbocsátottál nekik, remélem. :-)
10/10
Nótárius 2019 júl. 19. - 13:43:08 10/10 Előzmény gladiolus
Messzemenően egyetértek, ám épp ezért volt oly nagy csalódás a tegnapi koncertjük kritikán aluli hangminősége! Tekintettel a legendás együttessel egyébként jogosan elfogultak érzékenységére, ezt nem részletezném ehelyt. Miközben elképedve hallgattam a hozzájuk méltatlan minőségű hangzást, mindvégig a kedvezőtlen helyi viszonyokkal és a hangtechnika minőségével mentegettem őket; de sajnos az sem igazán segített, mert a számomra ismeretlen előzenekaruk, ugyanazon körülmények (?) közepette egész jól (sokkal jobban) szólt. Mindenesetre, hazafelé ballagva, e rossz tapasztalatot feledtetőn, és hogy helyre álljon bennem a rend: a telefonomról örökbecsű, szuper hangzású Omega számokat hallgattam!
10/10
gladiolus 2018 aug. 01. - 09:14:13 10/10
Az Omega Magyarország talán legfontosabb, legrégibb, és legmeghatározóbb együttese, nemzedékeken átívelő, kiemelkedő életművel, ami nemzetközi szempontból is értéket képvisel.

Ezért úgy érzem, gyarapítani kell egy kicsit a hozzászólások mennyiségét, vagy emlékeztetni a népet arra, hogy hallgassuk a zenéjüket. Nem vagyok rajongó, de három számot kiemelnék, amelyeket monumentális jellegük miatt bármikor szívesen hallgatok.

Ezüst Eső:
https://www.youtube.com/watch?v=-nhVBobC-jg

Hajnali óceán:
https://www.youtube.com/watch?v=M4jBir34guQ

Gammaplis-ez a felénél indul be, de azt érdemes kivárni, mert utána kapitális
https://www.youtube.com/watch?v=8b4iA5BK_q4
vino-et-veritas 2017 okt. 14. - 16:37:24
OFF

Egyik általános iskolai osztálytársam anyja kórházi dolgozó volt ('70-es évek közepe).
Õ mesélte, hogy az anyja "keze alatt" született Kóbor fia...
_goldie_ 2017 okt. 14. - 15:24:59
dúl a háború az Omega tagjai között http://www.life.hu/sztarok/20171014-dul-a-haboru-az-omega-tagjai-mihaly-tamas-es-kobor-janos-kozott.html
hány évesek most ha 55 éves jubileumra készülnek? Kóbor János (74) õt a családja tartja fiatalon - a 10 éves kis Lénát az énekes unokájának hiszik http://femina.hu/hazai_sztar/kobor-janos-lanya/
minden gratulációm h ilyen jó karban van - 23 évvel fiatalabb feleség :)
szép h Léna nevet kapta :) (persze mert a gyöngyhajú már foglalt volt: lásd az apja frizuráját :D
a 64 év korkülönbséget továbbgondolva: \"apukám híres zenész volt..mielõtt anyukám megszületett\" és nyugdíjas volt mielõtt megszülettél...
és azért a cikknek van egy komoly népesedéspolitikai üzenete is:
- a fiatalok nem szülnek vagy csak késõn és csak 1-2 gyereket (anyagihelyzet, munkahelyféltés, beláthatatlan jövõkép)
- lám-lám itt az idõ az a nagyon kevés számú de biztos anyagi háttérrel rendelkezõ nyugdíjas gyermekvállalását ösztönözni..