Személy

Petruska András

énekes, gitáros előadó, dalszerző, hangszerelő

Petruska András dalszerzőelődó, saját bevallása szerint nem gitáros, hanem a színpadon "zenekarosdit" játszik - elődása és játékmódja a hallgatóban a teljes zenekari hangszerelés benyomását kelti, s elegendőhátteret nyújt jellegezetes énekhangjának. Sodró lendületűkoncertjei gyakran improvizatívak, s a közönség is aktív szerepet kap a zenei párbeszédben. Szerzeményei olyan forrásokból táplálkoznak, mint a jazz, az amerikai folkzene, valamint a kortárs underground. Dalai közt szerepelnek korunkat érintőkérdések személyes lenyomatai, novella jellegűfiktív történetek, impresszionista hangulatképek, olykor egy-egy humoros stílusparódia is. Munkája során játszhatott olyan neves kulturális intézményekben, mint a Műészetek Palotája, vendége volt számos nagy nyári fesztiválnak, szerzeményeit néhány szomszédos és távoli ország pódiumain is bemutathatta. Zenei rendezőe volt a 2009-es Elvis Country Tour címűországos színházi turnénak, munkásságát az elmúlt évek során a szakma több neves díjjal tűtette ki. Idén nyáron a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai elismerését nyerte el, őszel pedig a Quimbyvel turnézik.

Hozzászólások

Benorus 2019 febr. 18. - 19:00:43
Feró meg az asztalon táncolt. :D
Trivia Showtime 2019 febr. 18. - 17:48:37
PETRUSKA ANDRÁS KÖZLEMÉNYE"Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? - tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben
Andrisu.i.: ha újságíró vagy, és szeretnéd az én nézőpontomat is megismertetni, szabadon felhasználhatod a fenti írásom, és ez nagyon jól fog nekem esni. Ennél többet jelenleg nem tudok mondani a témát illetően."
Sweet-But-Psycho 2019 febr. 18. - 17:19:16
Benorus 2019 febr. 18. - 15:01:18
Azt írják, hogy már többször lopott.
Benorus 2019 febr. 18. - 14:54:27
Ennek az embernek még a szeme is rosszul áll. Rögtön tudtam, hogy őt zárták ki. Nem egyenes a tekintete.