Személy

Phil Hartman

színész, forgatókönyvíró
Született: 1948. szeptember 24. (Kanada, Brantford)
Meghalt: 1998. május 28. (Amerikai Egyesült Államok, Encino, Los Angeles, Kalifornia)

Hozzászólások

Bigpapa 2010 júl. 25. - 13:47:35
Phillip Edward Hartmann 1948 szeptember 24-én született Bradfordban, Ontarioban,Kanadában.

Date of Death A halál idõpontja
28 May 1998 , Encino, California, USA (homicide) Május 28. 1998 , Encino, Kalifornia, USA (gyilkosság)

Szülei Rupert és Doris Hartmann.Nyolcan voltak testvérek.A család eredetileg Kanadában élt,de amikor Phillip kicsi volt, átköltöztek Amerikába és gyerekkorát Connecticutban,Dél-Kaliforniában töltötte.Csak az 1990-es évek elején szerzett amerikai állampolgárságot.Eredeti szakmája grafikus. A Kaliforniai egyetemen végzett tanulmányokat. Az iskola után tervezõ lett, albumokat tervezett többek között a Crosby, Stills, Nash és Young és a Poco-nak.1975-ben, ezzel párhuzamosan Phil csatlakozott a kaliforniai vígjáték társulathoz,akik Paul Reubens és Jon Lovitz voltak.1986-ban Phil és Paul kitalálja a Pee Wee Herman karaktert. Phil is szerepet kapott a "Pee-wees playhouse" filmben.Õ alakította a kalóz Carl kapitányt.
Még 86-ban csatlakozik a "Saturday Night Live" showhoz és annyira sikeres lesz, hogy 8 éven át meghatározó alakja a mûsornak. Olyan karaktereket formál meg, mint Ronald Reagan, Frank Sinatra , Bill Clinton , Ed McMahon , Barbara Bush ,stb. Nem csak komikus, de szövegíró is.
Egyre több szinkron munkát kap. Legsikeresebb alkotása a Simpson családban Troy McClure és Lionel Hutz hangja,de még 19 karakter hangját kölcsönzi a Simpson családban.
Phil 94-ben elhagyja a Saturday show-t és 1995-ben létrehozza a nagy sikerû NBC show "NewsRadio" arrogáns rádiós mûsorvezetõjét, Bill McNeal-t.
Számos nagy sikerû vígjátékban láthattuk. 1994-ben a Pénz boldogít címû vígjátékban Michael J.Fox és Kirk Douglas partnereként,aztán 1995-ben Simbad oldalán a Véndögségben.Talán a legemlékezetesebb két szerepe az 1996-ban készült Hull a pelyhes címû karácsonyi vígjáték,idegesítõ szomszédja szerepében volt, Arnold Schwarzenegger oldalán, aztán 1996-ban a Bilkó fõtörzs ,Thorn õrnagya ként. Utolsó filmje az 1998-as Chipkatonák volt.

1998.május 28-án éjjel,Encinoban, álmában három lövéssel megölte õt felesége,Brynn Harmann. Egy lövés az alkarját érte, egy a nyakát, egy pedig a fejét találta el.Azonnal meghalt. A nõ a lövés után elhagyta a házat,átment egy barátjához és áthívta, hogy megmutassa neki a férje holttestét. A barát kihívta a rendõrséget. A nõ ráeszmélt,mit tett, magára zárta a hálószoba ajtaját,a szájához emelte a pisztolyát és öngyilkos lett. A halottkém vizsgálata szerint a nõ szervezetében nagy mennyiségû alkohol, kokain és antidepresszáns gyógyszerek voltak. Két gyerek maradt utánuk árván. Holttestüket elhamvasztották és Phil kedvenc nyaralóhelyén,Catalina sziget partjainál szórták szét.

Gyermekeiket (Sean 1987) és (Birgen 1992)Brynn húga neveli fel,Wisconsinban.
Amikor 1998-ban Phil meghalt a tévésorozatában az általa megszemélyesített rádiós mûsorvezetõ karakter,Bill McNeal-t is meghal.A forgatás alatt többször le kellett állni,mert a stáb minden tagja zokogott. A sorozatban Jon Lovitz vette át Phil helyét,de 1999-ben leállították a sorozatot,mert alacsony volt a nézettsége.Phil halála után megbukott a mûsor.
Halála után Bradford városa a Walk of Fame-en emléktáblát helyezett el,Phil tiszteletére, aki rendszeresen hazalátogatott és büszke volt Kanadai származására.