Személy

Renée Fleming

szereplő, ének, színész
Született: 1959. február 14. (61 éves)
A világhírű szopránt túlzás nélkül nevezhetjük minden idők egyik legnagyobb és legünnepeltebb operacsillagának. A pályán eddig eltöltött huszonöt éve során több mint kétszázszor énekelt a New York-i Metropolitan színpadán. Fellépett Barack Obama elnöki beiktatásának ünnepén, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.
A háromszoros Grammy-díjas Fleming zenetanár szülők gyermekeként, a New York állambeli Rochesterben nőtt fel. Énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte. A MET-ben 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata), 2011 februárjában és márciusában pedig Armida (Rossini).
Repertoárja hihetetlenül széles, három évszázad szerzőinek műveit foglalja magába; Händeltől és Mozarttól a 19. századi bel canto irodalom képviselőin át egészen a kortárs komponistákig ível. Renée Felming nemcsak az opera-, hanem a koncertszínpadok rendszeres és keresett fellépője is: a 2010/11-es évadban olyan zenekarokkal lép fel, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Pittsburgh-i Szimfonikusok, a National Symphony Christoph Eschenbach vezényletével, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Norvég- és Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Berlini Filharmonikusok.
CD-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is szívesen együttműködik: a Dark Hope című 2010-es albumon Peter Gabriel, Leonard Cohen, az Arcade Fire és a Death Cab for Cutie voltak a partnerei.
A New York-ban élő énekesnőnek két lánya van. Az éneklés mellett a leghíresebb amerikai televíziós műsorokban is szerepet vállal néha, emellett La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott. Népszerűségét mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven külön édesség-kreációt álmodott meg, és elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Iris-t.
Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.

Hozzászólások