Személy

Yoonshin Song

hegedűművész

A „csodálatosan tehetséges hegedűsként” aposztrofált Yoonshin Song, akinek „a hangja és technikája messze meghaladja az életkorát” – és aki a Saint Paul-i Kamarazenekar legújabb tagja – Dél-Koreában született, és ötévesen kezdte zenei tanulmányait. 11 éves korában mutatkozott be zenekari kísérettel, és azóta sikeres karriert épített Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Európában. Donald Weilerstein tanítványaként szerzett alapdiplomát, majd a New England-i Konzervatóriumban mesterfokozatot, és a közelmúltban fejezte be tanulmányait a Manhattan School of Music „Artist Diploma and Professional Study” programján, ahol Robert Mann és Glenn Dicterow voltak a tanárai.


A Nemzetközi Stradivarius Hegedűverseny első díja mellett művészi karrierje során számos más rangos elismerésben is részesült, amelyek közül a legjelentősebbek a New York-i Fiatal Előadók Nemzetközi Versenyének, az olaszországi Lipizer, a németországi Henry Marteau és a lengyelországi Wieniawski Nemzetközi Hegedűversenyeknek, valamint a houstoni Ima Hogg Nemzetközi Versenynek a díjai. Hazájában, Dél-Koreában Song gyakorlatilag minden nagyobb országos versenyt megnyert. Legutóbb a David G. Whitecomb Alapítvány díját kapta meg, amelynek kapcsán a New York állami Germantownban adott a közönség és a kritikusok körében egyaránt nagy sikert arató szólókoncertet.


Első szólóestjére 1999-ben került sor, miután megnyerte a Jeunesses Musicales meghallgatását, és azóta Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Európában is rendkívül elismert és keresett szólóelőadó. Szólistaként többek között olyan zenekarokkal játszott világszerte, mint a Houstoni Szimfonikus Zenekar, a P. Constantinescu Filharmonikus Zenekar, a Bayreuthi Fesztiválzenekar, a KBS Filharmonikus Zenekara, a Szöuli Filharmonikusok és a Koreai Barokk Kamarazenekar. Legutóbb az Utahi Szimfonikus Zenekarral mutatkozott be a Deer Valley-i Zenei fesztiválon, 2010-ben.


Karizmatikus szólistaként, csakúgy, mint kreatív kamarazenészként Song számos zenei fesztiválon vett részt, például a Marlboro-i és az Aspeni Zenei Fesztiválon, a Perlman Music Programon, az Encore Vonósfesztiválon, a Miyazaki Kamarazenei Fesztiválon Japánban, a Nizzai Nemzetközi Nyári Akadémián, valamint Európában az Yfrah Neaman Nemzetközi Zenei Kurzuson.


Song jelenleg egy Vincenzo Rugeri hegedűn játszik, amelyet egy nagylelkű michigani támogató kölcsönöz számára. (Forrás: filharmonia.hu)

Hozzászólások