Színház

A diótörő

mesebalett, 3 felvonás, 2013., 3 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

I. felvonás
1. kép
Karácsony este egy német kisvárosban a XIX. század közepén. A szitáló hóban felcsillannak Stahlbaum tanácsos házának fényei. Csomagokkal megrakott vendégek - gyermekek és felnőttek - igyekeznek a ház felé, közöttük van Drosselmeyer bácsi, a gyermekek barátja.
2. kép
Egy röpke pillanatra megpillantjuk az izgatottan leskelődő gyerekeket, közöttük a házigazda imposztor fiát, Misit. Drosselmeyer kitárja a szalon ajtaját, amelynek közepén ott csillog a karácsonyfa. A gyermekek körültáncolják a fenyőfát, végezetül megkapják ajándékaikat. A felnőttek ünnepelnek, koccintanak, nagyanya és nagyapa tiszteletet és meghatódást keltő ódivatú táncát is eljárja az ünnepi esten. A játékaikkal elfoglalt gyermekek figyelmét magára vonja a bűvésznek öltözöttt Drosselmeyer. Bábjátékkal bemutatja egy mesebeli herceg és a gonosz egérkirály harcát, amelyben az ifjú megmenti szerelmét, a hercegnőt. Újabb csoda: gép-babák tánca következik. Táncra kél a bohóc, a porcelán baba, a kis szerecsen is. Drosselmeyer újabb ajándékot csempész be a karácsonyfa alá: a diótörőt. A groteszk baba azonban senkinek sem kell, csak Marika - a kisebbik leány - nyúl érte, megsajnálva az árván maradt játékot. Vigasztalja, ringatja, de Misi is - aki immár kíváncsni e fura bábra - meg akarja kaparintani. A szokásos gyermeki veszekedésnek végezetül is a báb látja kárát, letörik az állkapcsa. Drosselmeyer hozza helyre a dolgokat, békét teremt..., de íme már későre jár. Lassan búcsúznak a vendégek, elcsendesedik a ház, a fények kialszanak.
II. felvonás
1. kép
Marika hálószobája. A kislány lefekvés előtt még egyszer elringatja a babát, és elhelyezi a nagy öblös biedermeier karosszékben. Álmában feltűnnek az ünnepi est emlékképei, de feltűnnek a karácsonyi cukorkákat, édességet rágcsáló egerek is. Az álom és az ébrenlét határán a kislány még meg akarja előlük menteni a diótörő bábut, de álomba zuhan.
2. kép
Óriásira növekszik a karácsonyfa, más dimenziót kapnak a játékok is, és előbukkan az óriási Egérkirály. Megelevenedik a diótörő báb, és ólomhadseregével védelmezi a karácsonyfát. Párharc kerekedik az Egérkirály és a Diótörő között, győz a jó, az egerek elmenekülnek. A fenyőfa ágai között megpillantjuk Drosselmeyert, és íme kilép a szép ifjú herceggé varázsolt Diótörő. A bölcsen mosolygó nagybácsi átnyújtja neki varázspálcáját. Hólepte erdő a színpadkép. Marika - immár Mária hercegnőként lép elénk. Diótörő herceg hódoló ámulattal köszönti a leányt. Finom, álomszerű kettősben fedezik fel egymás iránt feltörő érzéseiket... Szállingózni kezdenek a hópelyhek és megelevenednek. Előbb csak négy, azután fokozatosan egyre több hópehely-lány táncol a színpadra. Összetömörülnek, mint egy gyönyörű nagy hólabda, kisebb körökre bomlik a nagy csoport, óriási hókarika tölti be a színpadot. Lágy, puha hókavalkád, amelybe harang csendül, és immár csak egy-egy pehely libben tova, a magasba. Mária és a Herceg egymást átkarolva elindul messzire, valahová a hópelyhek után.
III. felvonás
1. kép
Mesebeli hullámzó tengeren siklik aranydió hajóban Mária és a Herceg. Az "utazás" elringató, boldogságigérő zenéje viszi a fiatalokat a Herceg birodalmába.
2. kép
Tengerparti barlang mellett köt ki a dió-hajó, cseppkövek között a herceg a birodalom felé vezető utat keresi. Hirtelen denevérek - a legyőzött Egérkirály alattvalói - állnák útjukat, de a Herceg a Drosselmeyertől kapott varázspálca segítségével ismét győz.
3. kép
A "Bababirodalom" lakói mély hódolattal fogadják a csipkepalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Divertissement táncsorozatban mutatják be szépségüket a birodalom "lakói". A négy táncosnő által előadott lendületes spanyol táncot visszafojtott érzelmeket intonáló keleti szóló követi. A táncosnőt négy balerina könnyű selyemfátyoljátékkal kíséri, az anyag lebegése még plasztikusabbá varázsolja a szólista táncát.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Edmond Dantes 2013 dec. 25. - 18:23:41 Előzmény abano 23
Ezt a laudációt, úgy látom, már tavaly is megírta. Nekem is nagy kedvencem A diótörõ, de, vigyázat! van mááás is e világon, ami nagyszerû! És van/lehet mááás feldolgozás is nagyszerû, túl az Óperencián, de még az Andráss
y úton is.
abano 23 2013 dec. 22. - 13:25:15
Ugy 40 évvel ezelõtt láttam elöször a Diótörõt akkor is Oláh Gusztáv csodás mesés képeivel.
Hála Istennek ma is ezek az igazi Karácsony képek jelennek meg az Opereház szinpadán.
A gyerekeknek, felnõtteknek és mindenkinek igazi élményt nyujt a zene-köszönhetõ Csajkovszkinak.
Nem tudom valaki megköszönte-e a mesternek akkor, amikor irta e remekmûvet--most a zsufolt házak
lelkes kõzõnsége nap-mint nap megköszöni.A Zene a tánc a diszlet, jelmez elbûvölõ megismételhetetlen.
Igazi karácsonyt varázsol az Operaház a szinházba az Andrássy utra, ahol ""kezet foghatunk""Diótörõvel
és azzal bucsúzunk ""Jövöre Veletek ugyanitt""