Színház

Gyerekország

színmű, magyar, 2012., 8 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Janusz Korczak I. Matykó király című meséje alapján íródott Gyerekország című előadás szereplői a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ növendékei, a projekt megálmodója és a december 13-án, a Bálint Házban bemutatásra kerülő darab rendező-dramaturgja Trojan Tünde, aki egyben a több hónapon át tartó drámapedagógiai-színjátszó foglalkozások vezetője is. A darab megvalósításában Sikó Dóra segédkezett.

A projekt egy hosszú munkafolyamat eredményeként valósult meg. S hogy miféle kísérletről van is szó: amatőr diákszínház vagy drámapedagógiai foglalkozás, esetleg csoportterápia? A munkafolyamat során a diákoknak nemcsak magával a színházi helyzettel, a korczaki szöveg értelmezésével, a szerepjátszással kellett megbírkózniuk, hanem a közösségi munka kapcsán felmerülő kihívásokkal: az egymással szembeni tolerancia a kitárulkozás és az önkifejezés nehézségeivel.

Trojan Tünde előszavából:

"A "gyerekbirodalom" megvalósítására éppen ebben az évben kínálkozik a lehetőség, tekintettel arra, hogy ezt az évet hivatalosan is Korczak évvé nyilvánították. A színházi projekt lényege, hogy egy olyan iskolában jön létre, ahol hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak és rajtuk keresztül bemutatásra kerülhet mindaz, amit Korczak fontosnak tartott. Ne felejtsük el, hogy valószínűleg Korczak volt az a pedagógus, aki mind a mai napig a legpontosabban fogalmazta meg a gyermekjogokat. A Matykó királyban Korczak, az író görbetükröt tart a mindenkori társadalom elé, bemutatja, hogy mit tennének, tehetnének a gyerekek, ha erre meglenne a lehetőségük. Úgy gondolom, hogy ez a projekt nem csupán Korczakot hozza emberközelbe, hanem azt is megmutatja a gyerekeknek, hogy ők mit tehetnek környezetük jobbá tétele érdekében. Fontosnak tartom, hogy mindez éppen a Lakatos Menyhért iskolában kerül megvalósításra, ahol hasonlóan Korczak neveltjeihez igen nehéz sorsú gyerekek tanulnak. A projektben körülbelül 10 (8-14 év közötti) gyermek vesz részt, többségükben a Lakatos Menyhért iskola növendékei."

A(z) Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások