Színház

Halálra táncoltatott lány

táncelőadás, 1 felvonás, 60 perc, 2021., 12 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Nomád Nemzeték Társulat előadása.

„…Ötvenkilenc tavaszán üzenetet kaptam Muharay Elemértől, keressem föl, mert fontos ügyben szeretne velem beszélni. A találkozásunk végeredménye az lett, hogy bevallotta: drámát szeretne íratni velem parasztszínjátszók számára. Drámát velem? Amilyen figyelemmel hallgattam, annyira megrémültem az ötletétől… Amikor elmondtam neki, hogy mostanában nyílott rá a szemem a modern költészetre, s nem szeretnék visszahátrálni. Máris új alkut kínált: írjam meg a darabot versben, sőt úgy írjam meg, hogy legyen benne a néptáncnak, a népzenének is szerepe, mert e kettő forgószelében sodróbb erővel hangozhatnak el zaklatott, modern csillámú szövegek, mint prózai párbeszédekre épülő darabban… Ekkor kezdtem el a balladás, a népdalos, a néprajzos könyveket bújni. S már az első napokban olyan hangok moccanására neszeltem föl, amelyre eddig sose volt fülem. Nem a balladák vagy a dalok voltak újak azok közül a javát ismertem, hanem a nyelv s a nagyvonalú stilizáló készség… A modernség élményét ugyanúgy a saját gyötrődéseim üllőjén kalapáltam ki, ahogy a népköltészet másféleségére is szorultságomban döbbentem rá. De bárhová mentem, bármibe kezdtem az 56-os országrobbanás szilánkjait nemcsak, hogy testemben éreztem vándorolni, de bizonyos voltam abban, hogy végérvényesen bennem maradtak…” (Csoóri Sándor)

Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulóján mutatja be Novák Péter rendezésében a Nomád nemzedéknek keresztelt társulat az 1959-ben megrendelt darabot. A művet nem kellett aktualizálni, hisz a mondanivalója: a szerelem, a féltékenység gondja, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység, a gazdagság, a családi hagyományokért hozott ésszerűtlen áldozat örök ütközései. A rendező így vall az őt vezérlő szándékról: „Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból, minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel arra a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal.”

Zenekar:
Horváth Balázs / Hegedűs Máté – hegedű
Deáki Márton – szaxofon
Papp Endre / Könczei Bálint – brácsa
Bognár András / Pandák Viktor – bőgő
Bősze Tamás Jean-Pierre – ütőhangszerek, koboz
Csurkulya József – cimbalom

Táncolják:
Bartha Zsófia, Berecz István, Bodnár Dániel, Bolgovics Gergő, Bölcsföldi Bálint, Dajka Ilka, Fodor Mátyás, Gál Nóra, Józsa Tamás, Kiss Sarolta, Marosy Gerda, Sosovicza Fanni

Bemutató időpontja:

2021. szeptember 12.,

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások