Színház

Holdbeli csónakos

zenés mesejáték, magyar, 2012., 4 - 14 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Vitéz László, Paprika Jancsi, Bolond Istók nem ismeretlenül csengő nevek előttünk, mindannyian egyszer legalább összefutottunk velük életünk során: gyerekkorunkban nagymamával a Városligetben, felnőttként gyermekünkkel a debreceni Mutatványos Parkban, vagy ha máshol nem, a képernyőn keresztül. Pávaszem, Jégapó magyar király leánya a boldogságot az égi szerelemben keresi, a Holdbeli csónakossal való találkozástól várja.

Az álmodozó Pávaszem kezének elnyerésére négy kérő pályázik. Huang-ti, a kínai császár erőszakkal, katonasággal akarja megszerezni; Temora, a gonosz kelta királynő eladja Memnonnak, a kincset ígérő szerecsen fejedelemnek; tőle elrabolja Idomeneus, a krétai király; ezután Dumuzi, a sumir főpap foglya lesz, aki bűvölő-bájoló varázslattal tör életére... Pávaszem eljut a majmok országába is... Vitéz László, Paprika Jancsi és Bolond Istók - meg persze Medvefia, lapp királyfi - Pávaszem kiszabadításán fáradoznak, de a lány változatlanul a Holdbeli csónakos után vágyakozik. A Sólyomistennőnek kell végül csőrével a fiatalok szívéből a valódi szerelmet napvilágra hozni.

"Magyar tárgyú, magyar ritmikájú mesejátékénak" mondja a költő saját darabját, és minthogy a Weöres-színjátszásnak nincs még rögzült hagyománya, óriási lehetőség egy-egy alkotó számára a megszólaltatás formájának megtalálása. A darabot táncjátékként Gemza Péter koreográfus a Hajdú Táncegyüttes művészeivel és társulatunk színészeivel viszi színre.

A Hajdú Táncegyüttessel koprodukcióban.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. november 14., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

A holdbeli csónakos
Pávaszem (leánya)
Nagymedve (lapp fejedelem)
Medvefia (lapp trónörökös)
Vitéz László
Bolond Istók
Paprika Jancsi
Gyöngyvér (Jégapó udvari énekesnője)
Sólyomistennő
Kínai császár (Hóhér)
Szerecsen király
Krétai király (Börtönőr)
Sumér máguskirály

Alkotók

Hozzászólások