Színház

Móka Miki és barátai

előadás, magyar, 2011., 3 - 99 éves kor között

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Ha az ember már elég idős, akkor éppenséggel még emlékezhet negyven esztendővel ezelőtti kedvenc műsorára a tévé fekete-fehér őskorából: Móka Mikire és társulatára: Hakapeszi Makira, a Versmondó Lányra, az állandóan Mogyorós csokival vigasztalódó Hiszékeny úrra és a fejtörőket kérdező Furfangos Frigyes mesterre.
"Véget ért a móka mára, / Zárul Miki mókatára. / De ha tetszett, nemsokára visszavárhatsz, / Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, / S valahány név a naptárba' / Eljövök még hozzátok, / Viszont látásra pajtások!" Ezt, az adások végén elhangzó kis verset akkoriban egy ország tudta kívülről.

A Móka Mikit alakító színészek nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében, főként Levente Péter, (1965-től), majd Gyabronka József és Sirkó László alakította a karaktert.
Levente Péter, aki 15 évig játszotta Móka Miki szerepét, így beszél erről:
"Ma úgy mondanánk, interaktív műsort csináltunk, a gyerekeknek nem volt kezükbe adott szövegük, az élő adás varázsának engedve alakultak a szerepek és a játékok. Számomra a gyerekek nem kellékek, háttér, avagy csupán közönség voltak, hanem alkotótársaim, játszótársaim. Ez óriási előny a sikeres együttműködésben. Ez volt a Zsebtévé, amely abban is újított, hogy stúdióműsorban itt alkalmaztunk először televíziós trükköket, például a Versmondó Lány egy meséskönyv lapjai közül lépett elő."

A televíziós magazinműsor messze túlnőtt keretein, évtizedekig volt a közönség kedvence, felnövekvő generációknak jelentett tartalmas szórakozást. Lévai Sándor bábtervező, aki több klasszikus mesehős bábfigura megálmodója (Mi újság a Futrinka utcában, Süsü), többek között a Zsebtévé bábfigurái is az ő nevéhez fűződnek.

A Zsebtévé szereplőivel most egy múltidéző, retro előadás keretein belül újra találkozhatnak a Jászai Mari Színház nézői. A szereplők a kornak megfelelően lakmározzák a Boci csokit és a Piros Mogyoróst, isszák a Meggy Márkát és a Traubi szódát, miközben a régmúlt zenéi teszik igazán nosztalgikussá az előadást. Amíg a gyerekek felhőtlenül szórakoznak, Apu és Anyu visszakap egy darabot gyerekkorából, ahol újra ráismerhet kedvenc játékaira, meséire.

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Versmondó lány (Bemondó néni/Takács Bálint)
Hiszékeny srác
Furfangos Frigyes (Hakapeszi Maki)

Alkotók

Hozzászólások