Színház

Pöttyös Panni az iskolában

előadás, 1 felvonás, 60 perc, magyar, 2010., 4 - 99 éves kor között

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A művészettörténetet, pszichológiát és filozófiát végzett Szepes Mária [1908-2007] életművében ezoterikus regényeket, tudományos-fantasztikus könyveket, verseket, filozófiai munkákat egyaránt találunk, legnépszerűbb alkotása vagy inkább teremtménye azonban Pöttyös Panni, akinek történetein generációk nőttek fel 1953 óta. A sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát. Az iskolakezdésről, az első osztályban átélt élményekről és küzdelmekről Németh Ákos drámaíró írt színpadi változatot a Thália Színház és az Őszi Fesztivál közös produkciója számára. A rendező a táncos-koreográfusként világhírű Bozsik Yvette, aki 2003 óta készít gyermekelőadásokat a legkülönbözőbb korosztályok számára. A Kolibri Színházzal közösen Magyarországon elsőként hozott létre csecsemőszínházi produkciót "Négy évszak" címmel 2006-ban, a Nemzeti Táncszínházban mutatta be a "Létramesék" című előadást, a Művészetek Palotájában pedig a "Varázsfuvola" gyermekverzióját készítette el "Varázscirkusz" címmel. Stravinsky "Petruska" és "Pulcinella" című táncműveinek előadása Üveghegy-díjat nyert a Kaposvári Gyermekszínházi Biennálén.

A(z) Bozsik Yvette Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2010. október 9., Bozsik Yvette Társulat

Stáblista:

Szereplők

Pöttyös Panni
Imama (Panni nagymamája)
Bácskai Csibi
Horváth Eszti
Tanító bácsi
Rónai Tamás
Tornatanár

Alkotók

Hozzászólások

9/10
timea123 2010 nov. 07. - 20:59:26 9/10 Előzmény FElepHánt
Kár, hogy csak 60 perces az elõadás. Legalább két felvonást kellett volna csinálni belõle. Jól szórakoztunk, gyerekeknek (inkább nagyobbaknak 6-7 éves)és felnõtteknek is élvezhetõ, vicces, kreativ.
10/10
FElepHánt 2010 okt. 13. - 18:15:30 10/10
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál-------- www.toptipp.hu------------ PÖTTYÖS PANNI----------Bozsik Yvette ---------- Thália Legszívesebben szabadversben írnánk: annyira poétikus, annyira szárnyaló, annyira mesés! Mórocz Adri rátermett játékkészséggel jeleníti meg a nagycsoportos Panni gyermekbetegségeit, melyek között a gyomorrontásban fõszerepet kapnak a Hasznos Dóra és Fülöp Tímea által hajladozva légiesített, féktelen torkoskodásra csábító barackfák. A mozgás, a zene, a szó és a látvány egysége már az elsõ percekben Bozsik Yvette világának páratlan formanyelvén szólal meg. Morcos pedellus-szakiként bukkan elõ Vati Tamás, aki, mint immáron állástalan színész-táncos, a százarcú díszletként funkcionáló doboz-kollekciót tervezõ-kivitelezõ ácsmûvészként is remekel. A mobil-kockákból folyamatos átrendezõdéssel formálódik iskolapad, tanári pulpitus, létra, sõt, olimpiai dobogó, Pethõ József fényeffektusai pedig a tér sokszínûségét biztosítják. Szemán Béla Tanító bácsija olyan, mintha egy Magritte-képbõl lépett volna ki, Székely Szilveszter stréber eminens Berzsenyi Kriszta kövérítõ krinolin-hasával. Az osztály idõzített bombája Kockás Peti: Krisztik Csaba rosszcsontja durcás tekintetével, akrobatikus nyüzsgésével az elõadás virgonc motorja. Bejátssza a világosítók erkélyét, reszketünk, mikor veti alá magát egy duplaszaltóval, /képes len- ne rá.../, tyrannoszauruszi hangbravúrjával diákolimpiát nyer, Ámor nyilát azonban õ sem tudja kivédeni: áfonyás rágógumival környékezi meg a már egyáltalán nem pöttyös Pannit. A tornaórából összetett versengés lesz, az állathang-viadal gyorsuló crescendóban csúcso- dik, szappanbuborék-fújásban már mindenki gyõztes, de a színpadi létezés aranyérmét mi a fantasztikus mimikájú, higany-mozgású Góbi Ritá-nak adjuk. Fizikai versengés mellett a szellemi is helyt kap: a reményfutamban Horváth Zsuzsa bûbájos nagymamai mesemondása nyeri el a pálmát. Gombai Szabolcs vasöklû tornatanárjáról kiderül, hogy hajlékony tangó-táncos, ahogy a teljes társulat is meggyõzõen bizonyítja imponáló sokoldalúságát. Bozsik Yvette koreográfiája, térkezelése, a szituációk pontos kidolgozása magabiztos nagymestert mutat, akinek eszköztára szinte kifogyhatatlan, arányérzéke pedig mindig biztosítja a szerkezeti egyensúlyokat. Kicsiket-nagyokat egyaránt magával ragad az elsodró lendület, robbannak a humor-petárdák, a végén a bimbózó érzelmek is felsejlenek. Kockás Peti gumi-problémákon rágódik: "Csak barackos van, amit nem szeretsz..." - de az elomló válasz: "...hát... mindegy!" és ezután a félénk puszi is csókká válik. A Vati-kockák Jákob lajtorjája a mennyei diszkóba visz és mi boldogan lebegünk a szépség szivárványos óriásbuborékában.