Színház

A csodálatos mandarin

táncjáték, 1 felvonás, magyar, 2001.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Bartók zeneműve - bemutatása óta - a legtöbb alkotót (sőt számos európai művészt is) megihlette, és szinte a 'kötelező olvasmány' érzetével hajtja a koreográfusokat, rendezőket, hogy megbirkózzanak az egyébként csábító feladattal, és megalkossák saját verziójukat. Én magam is évek óta kerülgetem a művet, s foglalkozom a gondolattal, vajon mit jelent nekem a történet. Rájöttem, a darabban számomra nem a különös keleti úr, az utcalány és a csavargók viszonya az érdekes. Én egy viharos szerelem belső történéseit kutatom, és annak az elementáris vágynak a létrejövetelét, mely olyan erőt képes előhozni az emberből, amely ha kell, képes szétszakítani a körülötte lévő világot, és átlépni a realitások határát. Tehát Mandarinnak lenni egy állapot. Bárkivel megtörténhet, aki eléri a vágynak és a szerelemnek azt a fokát, amelyen túl megszűnnek a külvilág törvényei, és az élete csakis egy belső, szexuális kényszerektől hajtott lét szabályait követi. Ily módon a Csavargók a külvilág, a Lány a vágy tárgya, a Mandarin a VÁGY megszemélyesítői.

Áldozatra mindig szükség van. Ahhoz, hogy a rosszat jóra cseréljük, ahhoz, hogy a havat virágok váltsák fel, szóval a változáshoz meg kell hozni az áldozatot. Nem is ez a kérdés. Hanem az, hogy ki legyen az áldozat. Ki dönti el, és milyen alapon? Ki ölje meg? Ki a felelős érte? Ki érezzen bűntudatot? Van-e kollektív bűn? És ha van, hogy éli ezt meg az egyén? Ezek a kérdések izgatnak."

/Juronics Tamás/

A(z) Szegedi Kortárs Balett előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2009 ápr. 21. - 15:33:40 10/10
Kicsit elaludt a PORT.hu!!A felújításban a Mandarint Haller János, a Lány-t Palmann Kitti táncolja. De ez valóban egy szép álom!