Színház

A diploma küszöbén

balett

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettművész hallgatók műsora.

A balett ma is él! A népszerű alkotások, mint pl. A kalóz vagy A hattyúk tava részletei mellett az idei végzős évfolyam Petipa kevésbé ismert Esmeralda című balettjéből táncol egy reprezentatív összeállítást. A műsor záró felvonása pedig Igor Kirov számukra készített új darabja lesz, melynek címe An Untold Story.

Magyar Táncművészeti Egyetem a kilenc éves szakmai képzés során a klasszikus balett évszázados hagyományait oktatja, de megnyitja az utat a mai alkotók műveinek tolmácsolásához is. Szépség, játékosság, lendület, feszültség, vetélkedés, egymásra találás, eltávolodás mind-mind kifejezhető a mozdulatok nyelvén. S noha a tananyag közös, idővel kialakulnak a szerepkörök, így a vizsgakoncerten már ki-ki a számára leginkább testhezálló stílusokban, szerepekben mutatkozhat meg.

A végzős évfolyam kilenc évvel ezelőtt felvételiző gyerekei mára a hazai és külföldi közönség, valamint a világ bármely részéről érkező együttesvezetők figyelmére érdemes ifjú művészekké értek. A magyar diákokhoz az évek során előbb Romániából, majd Japánból és Olaszországból érkezett táncosok csatlakoztak. Még néhány hét, és aztán szétröppennek a világ különböző színpadaira az idei végzős évfolyam tagjai:

Bozsányi Liliána, Czvikli Fanni, Dosek Dorka Róza, Ito Anzu, Joó Lea Napsugár, Lepedus Boglárka, Nagy R. Ingrid, Nishida Nanako, Porfireanu Diána, Radic Diana, Suzuki Kanako, Tamás Klaudia; Emanuele Co', Domsa Valentin, Horváth Péter, Kovács Zsolt, Plita Márk, Somai Edvin, Szentiványi Richard, Ubukata Ryunosuke

Évfolyamvezető balettmesterek: Barna Mónika és Szakály György

A(z) Magyar Táncművészeti Egyetem előadása

Hozzászólások

10/10
Nótárius 2019 máj. 26. - 00:49:19 10/10
Lélekemelően szép, változatos sokféleségével gyönyörködtető, ígéretes tehetségeket és lenyűgöző elhivatottságú felkészültséget mutató vizsgaelőadás élményének részesei lehettünk!
Köszönet érte mindenkinek, akit illet!
A vizsgaprogram megkezdése előtt, a nagyszerű elődöknek tisztelettel adózó emlékezetes gesztus volt, az Állami Balett Intézet legelső évfolyamában, 1959-ben (!) balettművészként végzettek egyénenkénti méltatása és személyes köszöntése, valamint megajándékozása; köztük olyan legendává vált nagy nevekkel, mint például Medveczky Ilona és Dózsa Imre!