Színház

A döntés

előadás

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A döntés című előadás Csányi Sándor és Tenki Réka első közös színházi munkája, Dr. Edith Eva Eger világsikerű művét dolgozzák fel, és mutatják be a MOMKult színpadán.

A könyv önéletrajzi ihletésű mű, egy élettörténet elmesélése, ami az Auschwitzba deportálást követő borzalmakról, a túlélésről és megbocsátásról szól. Az írónő azt üzeni az olvasónak, hogy a múlttal való szembenézés út a gyógyulás és újrakezdés felé. Dr. Edit Eva Eger a mai napig praktizáló klinikai pszichológus, a Kaliforniai Egyetem oktatója, szakterülete a poszttraumás stressz kezelése.

 

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

8/10
dt9250 2023 máj. 03. - 16:40:25 8/10
Nem tudhatom, milyennek találtam volna a darabot, ha nem olvasom el előtte dr. Edith Eva Eger A döntés c. könyvét. Bár az elolvasás után felemás érzéseim voltak, a könyv és ez a darab együtt, összeadódva kerekebbé tették számomra az üzenetet.

Apropó, üzenet... A fő mondanivalója a könyvnek (ami egyébként nekem nem jött át 100%-osan a könyvből), hogy álljunk fel, keljünk fel, menjünk tovább, ÉLJÜNK, bármi is ért, mert minden nap új, és túl rövid az élet ahhoz, hogy a bánataink - beleértve, bármilyen nehéz is feldolgozni, a veszteségeinket is - élő halottá tegyenek minket, még ha azok rettenetes szörnyűségek is. Legalábbis azt gondolom, ilyesmi a fő gondolatsor (nagyon leegyszerűsítve). Nekem ebből az üzenetből a darabban is több kellett volna, SPOILER mint a végén elhangzó monológ VÉGE. Ezt hosszabban, hangsúlyosabban belevittem volna, hiszen ez a lényeg.

A könyvet, ezt a témát nagyon nehezen megrendezhetőnek tartom, és eljátszani sem egyszerű, hiszen hajszálon táncol, aki rendezi és aki előadja... Ez a minimál stílusban megrendezett előadás szerintem remekül lavírozott ebben (és ugyan követi a könyvet, de gondolom, sokan nézik meg úgy, hogy nem olvasták). Amit pedig hiányoltam, azt fentebb leírtam.

Tenki Réka - és végre egy ilyen művésznő! - nagyon szépen, érthetően beszél. Ez ugyan minden darabban és filmben, minden színésznél alapelvárás lenne, de amikor 90%-ban egyvalaki beszél végig élőben egy darabot, akkor fontosabb, mint bármi más.

8 pont
10/10
ebinor 2023 ápr. 04. - 17:40:02 10/10 Előzmény Dávid Kovács
Ershter Vals a The Klezmatics-tól.
Dávid Kovács 2023 márc. 18. - 01:08:46
Esetleg tudja valaki mi volt a német zene az előadás elején és végén?
10/10
evike12 2022 ápr. 29. - 22:05:29 10/10
Csodálatos előadás!
Tenki Réka úgy adja elő hogy képtelenség nem sírni.