Színház

A hetvenkedő katona

komédia, magyar, 2013.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Egy furfangos szolga a legváratlanabb pillanatokban és a legügyesebb cselekkel tesz keresztbe gazdájának, a hetvenkedő és gőgös katonának. Ám nemcsak a saját érdekében taktikázik: meg kell mentenie egy fiatal pár szerelmét. Ezzel egy olyan játékos sokszög alakul ki, és olyan kalandok kezdődnek, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és fogjuk a hasunkat. Egy biztos, a szolgának gyorsan kell cselekednie, mert az idő rohamosan fogy, és a katona egyre elviselhetetlenebb.
A római komédia nagymesterének, Plautusnak a művei már születésük idején is különlegesnek számítottak metsző humorukkal, kalandos, csattanós szerkesztésükkel, remek párbeszédeikkel, korukat megelőző, szinte modern szemléletükkel és kegyetlenül pontos emberábrázolásukkal. Plautus páratlan nyelvmester is volt, szinte tobzódik a nyelvi játékokban, tréfás fordulatokban.
Ezért nagyszerű, hogy A hetvenkedő katona a bravúrosan verselő kortárs költő, Térey János új, bravúros fordításában kerül színpadra.
Plautus sodró lendületű bohócjátékát a fiatal, tehetséges rendező, Szőcs Artur állítja színpadra. Reményeink szerint az önfeledt szórakozás mellett sikerül ráirányítanunk nézőink figyelmét az antik drámairodalom örök értékeire, gazdagságára is:
"Jó lenne új tartalmat, értelmezést kínálni azoknak, akiknek ismerősen cseng ez a cím: A hetvenkedő katona. És jó lenne, ha a nézők egy kortárs szerző nevét keresnék a színlapon az előadás után. Ha pedig később utánanéznek a kornak, a szerzőnek, akkor sikerült olyan élményt nyújtani nekik, amiért érdemes esténként 7 órakor fölmennie a függönynek." (Szőcs Artur)

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. március 10., Pesti Színház

Stáblista:

Szereplők

Ostromváry Győző (katona)
Morzsarágó (a parazitája)
Gyürkőc Feri (most Ostromváry személyzetében)
Vendégbaráthi Márton (ephesusi öregember)
Cselényi (Ostromváry szolgája)
Partícia (athéni lány, aki Hajó-Vontághot szereti)
Hajó-Vontágh Gábor (athéni fiú, aki Partíciát szereti)
Csúcsdombi Csilla (prostituált)
Milf Ramóna (Csúcsdombi Csilla szolgálónője)
Fiú (Vendégbaráthi szolgája)

Hozzászólások

2/10
zolimaci 2013 jún. 08. - 13:31:23 2/10
Gyenge próbálkozás! Benny Hill ésa Gálvölgyi Show szintjén. Régen nem nevettem ennyit egy vígjátékon.