Színház

A hülyéje

előadás, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Házastársak, szeretők, hazugságok és véletlenek. Totális káosz. Az ember hülye. Nevessünk rajta!
Van olyan, mint a mesékben, hogy a szerelmesek boldogan élnek, amíg meg nem halnak? Jól alakult ki a rendszer, amelyikben erre vágyunk? Vagy az egész el van rontva, mert a valóság nem mese, és így a többségnek csalódni kell. Mert nem az ásó, kapa, nagy harang választja el a házastársakat egymástól, hanem az emberi természet, ami elől kevesen menekülhetnek.
Feydeau mesterien szerkesztette meg a hazugságok és véletlenek rendszerét. Az eredmény egy pokoli nap, ahol minden szereplőt utolér az, amit megúszni akart. Szerencsére az ember igencsak mulatságos, amikor minden erejével a lebukás ellen küzd. 
A valóság a bohózatban kendőzetlen. Senki sem őszinte, mindenki lóvá tesz mindenkit, mindenki csal egy kis örömért és mindenki bosszút akar állni. És mindenkinek van mentsége: az emberi természet.
Az ábra nem túl szép. Mondhatni szörnyűek vagyunk, ha úgy akarunk élni, mint a mesékben, mert nem tudunk, és ezért hazudunk. Talán a süket feleséget éri a legkevesebb csalódás. Mit tehetünk? Ellene semmit. A sok hazugság kész horror, a végén még vér is folyhat. De a sok hülyéjét kinevetve talán megbarátkozunk a helyzettel, és elfogadjuk az emberi természetet olyannak, amilyen. Vagy csodát teszünk: kemény, állhatatos munkával mesébe illővé dolgozzuk a kapcsolatainkat. Sok sikert minden vakmerő vállalkozónak!  
Ha ez nem megy, nevessünk bátran A hülyéjén, mert a nevetésnek pozitív hatásai vannak:
A nevetés által kiváltott endorfintermelés jelentősen képes csökkenteni a fájdalmakat. Ha nevetni tudsz rajta, együtt élni is tudsz vele.
A nevetés megóv az összeroppanástól, segíti egészségünk megőrzését.
Mi, a Színművészeti Egyetem negyedik évfolyamos hallgatói igyekszünk mindent megtenni ennek érdekében.
Egy szerepet többen is játszanak, de a történet fonalát segítik követni a jelmezek.
(Neubold Júlia)

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
surviver 2011 máj. 10. - 22:36:48 10/10
Láttam a zalaegerszegi elõadást is, a Színmûvészetis jobban meg volt húzva,mintegy fél órával rövidebb, de jobban tetszett- jó például, hogy a fõ szerepeket váltva alakítják, igazán jók a szereplõk, talán a szobalány lehetett volna itt is 'kínai', az a helyzetkomikumon emelt volna, de így is ötöst adok, mert szórakoztató, fergeteges vígjáték.