Színház

A kaméliás hölgy

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Korának legünnepeltebb és legkapósabb kurtizánja volt. Bár Marie Duplessis megosztotta kegyeit Párizs sok gazdag és nemes férfiúja között, tartós hírnevét egy elszegényedett ifjúval való viszonyának köszönheti. A magas, széles vállú ifjú - szokása szerint választékosabban öltözve, mint anyagi helyzete megengedte volna - egész napi vidéki lovaglás után színházba ment barátjával Párizsban. A Theatre des Varietes-ben Alexandre Dumas nem annyira a színpadot, mint a páholyokban tartózkodó vonzó nőket figyelte színházi látcsövével. Ezen a szeptemberi estén az úri társaság peremvidékén élő párizsi félvilági hölgyek jócskán jelen voltak. Bár kegyeiket rendszerint idősebb, gazdag urak élvezték, ezek a lányok valójában jóképű, az se baj, ha szegény ifjak igaz szerelmére sóvárogtak. Legalábbis ez volt az afféle ifjak szilárd meggyőződése, mint a húszéves Dumas. Az egyik nő különösen megragadta a képzeletét. "Magas volt, nagyon karcsú, fekete hajú, az arca rózsás fehér - írta később - Kis feje hosszúkás vágású szemével mintha porcelánból lett volna, mint a japán nőké. Tekintete azonban büszke és eleven természetről árulkodott... Olyan volt, mint egy drezdai porcelánfigura." A nő, akit ilyen elragadtatottan jellemez, Marie Duplessis, a kor leghíresebb kurtizánja volt. A nő is felfigyelt Dumas-ra, minthogy jelt adott barátnőjének, Clemence Prat-nak, akit a fiú is ismert. Az előadás végeztével Madame Prat szívélyesen meghívta az ifjakat otthonába, amely közvetlenül szomszédos volt Marie-éval a divatos boulevard de la Madeleine-en. Kisvártatva Marie az ablakon átszólt szomszédnőjének, hogy unja grófi látogatóját és társaságra vágyik. Madame Prat átsietett, nyomában a két ifjúval. A grófot rövidesen kiutálták, Marie pedig késői pezsgős vacsorát szolgált fel három vendégének. Az étkezés vége felé köhögési roham vett rajta erőt, és kiment a szobából. Dumas utána ment, és lerogyva találta egy kereveten. A mellette levő ezüsttálban véres volt a víz.
- Nagyon szenved? - kérdezte a fiú.

A Kaméliás hölgy történetét mindenki ismeri. Egy halálosan beteg párizsi kurtizán átéli az utolsó nagy szerelmet, mely talán megválthatná. A történet kegyetlen. Mégis, ahogy mi ismerjük, szinte már giccsbe hajlik. Vajon miért? Mert a szerelemre mar csak úgy tudunk gondolni, mint ami túl érzelmes, szégyellni való, kínosan csöpögős. De mi van, ha a szerelem tényleg szerelem? Ha az érzelmek valóságosak, ha a halál kapujában egy nő tényleg megváltásként éli át élete nagy szerelmét?
Persze, örök kérdés marad a történet hitelessége. Hiszen nem első kézből ismerjük meg, hanem a főszereplő életében különféle szerepeket játszó férfiak visszaemlékezéseiből. Ki volt ez a nő? Egy filmrendezőn egyre inkább elhatalmasodik a szenvedély, megfejteni, hogyan volt lehetséges, hogy annyi férfi kötődött hozzá, és ő végül csak egynek adta oda a szívét, végérvényesen.
Mert a Kaméliás hölgy történetét valójában senki sem ismeri. (Almási-Tóth András)

- Alig. Megszoktam már. - felelte a szép hölgy.
- Megöli magát, asszonyom - tört ki a fiú.
- Mi ez a hirtelen rajongás? Csak nem szeretett belém? - kérdezte a nő.
A fiú habozott, a nő azonban kikényszerítene belőle a vallomást, de előre figyelmeztette a következményekre.
- Vagy visszautasítom, és akkor Ön megharagszik rám, vagy pedig elfogadom, és akkor nagyon szomorú kedvese lesz... olyan nő, aki beteg, ideges, szomorú, vagy ha víg, akkor vígsága még a bánatánál is szomorúbb.
Alexandre Dumas és Marie Duplessis megismerkedése 1844 őszén történt. Rövid és keserédes románc követte. A fenti párbeszéd a négy évvel később megjelent népszerű regényből, A kaméliás hölgyből való.

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. november 27., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Hozzászólások

kamélia_ 2010 júl. 18. - 23:25:43
egy elõadást szerintem sokféleképpen lehet jellemezni...lehet beszélgetni róla, mit nem értettünk meg belõle, stb.
de erre az elõadásra egyszerûen annyit tudok mondani, hogy szép, gyönyörû.
mindenképp nagyon jó a színháznak, hogy elindult a tánckar.
10/10
papai.nik 2010 febr. 21. - 12:27:36 10/10
csak gratulálni tudok a rendezõ-koreográfusnak, a színészeknek, a táncosoknak, a díszlettervezõnek, aki a zenéket válogatta... stb.
különleges élmény ez a darab, varázslatos!
:)
ajánlom mindenkinek aki szereti a kivételes dolgokat!
10/10
10/10
plumangel 2010 jan. 10. - 08:39:59 10/10
Pont a tánc kiegészíti a történetet és megmutatja a mély érzelmeket,melyeket nem lehet szavakkal kifejezni.Gyönyörû elõadás!!!
kacsuss 2009 nov. 29. - 23:34:18
hihetetlenül jó maga a történet, de nekem kicsit sok volt benne a tánc :/