Színház

A kétfejű fenevad

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Weöres Sándor drámája azt a kritikus időszakot mutatja be, amikor Magyarország a török és az osztrák hatalom közé szorult: a történelem kereke forog, szinte követhetetlenül változik, mikor ki kerül előnyösebb helyzetbe. Ebben a zűrzavaros korban kellene boldogulniuk a kevésbé fontos, az eseményekkel csupán csak sodródó kis embereknek. A magyarok nem tudják, melyik fél felé kellene fordulni, minden erkölcsi és etikai törvény viszonylagossá válik a túlélés fényében. Főszereplőnk, Ambrus csak a menekülést ismeri. Egyik helyről a másikra kell szöknie az évek során, egyik női szoknyától a másik mögé bújnia, hogy életben maradhasson.

Weöres darabja szatirikusan és humorosan mutatja be ezt a történelmi panoptikumot, amelynek középpontjában olyan figurák állnak, akiknek újra és újra ki kell fordítaniuk magukat, csupán azért, hogy biztosra vehessék, a következő nap is felébrednek majd. De felismerhető marad-e még ennyi pálfordulás után az ember maga? Mi marad Ambrusból és a többiekből, miután már számtalanszor újrahajtogatták magukat? A szereplők életét hit, világnézet, nemzetiségváltások fonják körül, és bizonyítják, mennyire simulékony és alkalmazkodó is az ember, ha a túlélési ösztön van a vezetőülésben.

A szerző nevetve kalauzolja át szereplőit történelmi tablóján, abszurdnál abszurdabb szituációkon keresztül: szerelem, háború, királykisasszony, török szultán, színház - ám mindezt átszövi Weöres ízes iróniája, ami a történelemszemlélet közvetlenségéből fakad. Ezzel egy igen különleges előadás kerülhet színpadra, amiben nem csak az derül mi is az igazi Kétfejű fenevad, hanem az is, hogy hány fejű fenevad maga az ember.

A(z) Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Ibrahim (Mandel Avram) (Kádi)
Lea (a lánya)
Báthory Susánna (hercegnő)
Windeck (császári komisszár)
Radonay Mátyás (bencés apát)
Chernel Evelin
IV. Mehmed, török szultán
I. Lipót, Német-Római Császár
Dzserdzsis (janicsár aga)
Hajdar (tatár kán)
Orkhán (pécsi szandzsák-bég)
Szulejmán basa (nagyvezér)
Badeni Lajos (őrgróf)
Lotharingiai Károly (herceg)
Bayern Miksa (bajor király)
Hocher (tábornok)
Hencker (ezredes)
Kolláth Rudolf (gróf)
Drakuletz Edelmunk (báró)
Korbách Farkas (nemes úr)
Döröghy Gáspár (nemes úr)
Hercsula (hóhér Pécsett)
Szamuil (Ibrahim szolgája)
Monti-Perger Salom (bankár)
Egy részeg janicsár
Márton (komédiás deák)
Kapuőr a pécsi vár előtt
Egy török

Hozzászólások