Színház

A király nevében

táncelőadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Nemzeti Táncszínházban 2008. őszén bemutatásra kerülő Schwajda György ötlete alapján készült egész estés táncszínház, Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen a tőlünk megszokott tánckavalkádban gazdag verzióban.

Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született: a RENESZÁNSZ!
Mit jelentett ez az újjászületés? Az egyén felemelkedését, a szép iránti vágy ébredését, az örömteli élet diadalmenetét, az értelem győzelmét, a boldogság keresésének megújulását.

S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott, hisz a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét házassága révén beengedte szeretett országába. Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett.

A király címerében egy fekete holló van, amely aranygyűrűt tart csőrében. E címer sokfelé látható. Visegrádon és Budán is hirdeti Corvin büszke királyi nevét. Mátyás hírét, ellenségein- nem csak vérrel, hanem furfanggal- nyert sok diadalmát az érc, a márvány, s a betű hatalma feledni nem engedi.

Szerette őt népe, hisz nem ítélt, csak igazságot tett, történetünk dicső eletének csak egy szelete lett....

A(z) ExperiDance Produkció előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 31., ExperiDance Produkció

Stáblista:

Hozzászólások

Mandzsi 2015 jan. 31. - 21:56:15
Sziasztok!

Mondana valaki véleményt a darabról, aki látta?

Köszi!

(nem nagyon akarom elhinni a jelenlegi 10/4-es értékelést. igaz, csak egyetlen szavazat alapján ennyi)