Színház

A konyha

színmű, 2 felvonás, magyar, 2015.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Harminc ember összezárva egy étterem konyhájában. Szakácsok, cukrászok, pincérnők, séf, tulajdonos és takarító - harminc különböző sors, különböző származás, de egy cél mindenekfölött: hogy a vendég maradéktalanul elégedett legyen. Wesker konyhája úgy működik, mint egy laboratórium: kicsiben modellezi a társadalom működését, ahol mindig meglesznek a főnökök, mások pedig örök életükre beosztottak maradnak. Ám egy ilyen, hibátlannak és óramű pontosságúnak tűnő rendszerben elkerülhetetlenek az összetűzések. Hőseink hús-vér emberek, akik szeretnek és gyűlölnek, simogatnak és marnak, meghunyászkodnak és lázadnak, azaz olyanok, mint akármelyikünk: csupán próbálnak boldogok lenni.

Az angol drámaíró immár klasszikussá vált remekművében az emberi természet egyszerre csodálatos és félelmetes rajzát látjuk. Ebben a pattanásig feszült hangulatú világban nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni: megtalálják-e egymást a szerelmesek, kibékülnek-e a vitatkozók, vagy egymás torkának ugrik mindenki. Ezért A konyha olyan, mint egy vérbeli krimitörténet.

Ugyanakkor A konyha ízig-vérig színházi darab is: pompás szerepeket kínál a társulat tagjainak, sőt, igazi bravúralakítások lehetőségét nyújtja. A színészeknek mélyre kell ásniuk karakterük elemzésében, de precízen meg kell tanulniuk egy tömegkonyha működésének mechanizmusait is. Hogyan kell leadni a rendelést, miből áll a hollandi mártás, milyen késeket használ a húsos, milyen serpenyőben készül a laposhal - csupa olyan ismeret, amit el kell sajátítani ahhoz, hogy a konyha tökéletesen üzemeljen és a színházi illúzió teljes legyen.

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. október 2., Magyar Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
surviver 2016 máj. 09. - 23:20:09 8/10
Erõs elõadás, talán az egyetlen a MSZ-ban most futó darabok közt.
Az új igazgató azt ígérte, visszahozza a színházat a vérkeingésbe, de úgy tûnik, inkább csak amortizálódik.
Olyan remek elõadásokat, mint a Frankenstein,Machbeth vagy Anyagin levett a repertoárról és a színházat az Új Színház vagy József A. színház szíbvonalára süllyeszti.
9/10
ambrosius 2015 okt. 07. - 19:16:46 9/10
Szépen indított a Pesti Magyar Színház. Sokszereplõs, nagyszínpadi darab, egymásnak feszülõ indulatok, ráadásul egy olyan helyen, ahol mindenkinek kés van a keze ügyében.
Telitalálat a két fõnök, Cserhalmi, mint aki rögtön tönkremegy, ha a koldusnak (Tordy Géza) húst adnak, és a kínai séf, aki a nyitott ajtó mögül ellenõriz.
Lengyel Ferenc rendezésének erõssége Gyenes Ildikó mozgás koreográfiája, szép a gyülekezõ civil személyzetbõl kialakuló fehérbe öltözött szakácsok és feketében lévõ pincérlányok kavalkádja.
A csendes elõkészületek aztán felgyorsulnak és csak a rendelések áradata érkezik, a csapat pedig már alig beszél, de kitûnõen mozog. Jogos a tapsvihar a konyhai eszközökkel pörgõ, kész adagokat tálaló szinészeknek.